Lettland sitter fast i språk och historia


Av: Arne Bengtsson

2013-05-06 |

EU, IMF och Sverige prisar Lettland som ett föredöme i ekonomisk krishantering. Men budgetnedskärningar är en sak, framtidsvisioner en annan.

Lettland lär övergå till euro vid nyår, men landets verkliga kris består. Den lilla befolkningen minskar dramatiskt. Hundratusental emigrerar från arbetslöshet, usla löner, korruption och ett gammaldags utbildningssystem. Genom de ungas utvandring och rekordlåga födelsetal åldras Lettlands befolkning i en takt som kan innebära att varannan lett är pensionär om några decennier.

Krisen skulle kunna lösas med invandring, men letterna är mer skeptiska till invandrare än något annat folk i EU, enligt Eurobarometern 2012. En del politikers svar är i stället att värna det lettiska språket. Det har varit nationalistpartiets agenda i 20 år, och nationalisterna har kvar sin gamla nyckelroll och vågmästarställning i regeringen.

Premiärminister Valdis Dombrovskis koalition har just skiftat utbildningsminister. Den nye ministern är utbildad i USA och har varit biträdande ekonomiprofessor vid Stockholms handelshögskolas dotterskola, SSE Riga. Men namnet är Vyacheslav Dombrovsky och modersmålet är ryska. En sådan utbildningsminister har Lettland inte haft förr. Avgörande för hans framtid i regeringen verkar bli om han prioriterar det lettiska språket i högskolan.

Priset han fick betala för att bli godkänd som minister var nämligen eftergifter i den utbildningsreform hans företrädare lagt fram. Nationalistpartiet och nationalisterna i premiärministerns parti bromsade ett utökat bruk av främmande språk vid statliga universitet, då det inte tjänar "lettiska nationella intressen".

Lettland har desperat behov av att bli konkurrenskraftigt i Europa, men högskoleutbildningen är kvalitetsmässigt undermålig och knuten till det lilla lettiska språket. Den förre ministern slog sin panna blodig med en modern utbildningsreform. Nu har han avgått och är besviken över bristande stöd från premiärminister Dombrovskis.

Det EU som prisar Dombrovskis tycks nonchalera att han i vissa nyckelfrågor hålls gisslan av Nationella alliansen, ett parti som fastnat i språk och historia. Detta parti frotterar sig nu med oligarken Aivars Lembergs i Ventspils, symbol för korruption och för affärsförbindelser i Ryssland. Nationalisterna hycklar patriotism men undergräver Lettlands demokratiska utveckling. Nationalisternas och Lembergs agenda är att få bort det krympande Reformpartiet ur regeringen och ersätta det med Lembergs korrupta parti.

Både förre och nye utbildningsministern tillhör Reformpartiet, som bildades 2011 av expresident Valdis Zatlers med förnyelse på agendan. Partiet har kämpat mot oligarkväldets korruption och för att modernisera den högre utbildningen. Men i stället för att idka nära samarbete i dessa Lettlands ödesfrågor har premiärminister Dombrovskis parti Enhet legat i fejd med Reformpartiet.

Det blir omöjligt för landet att ta sig ur sin värsta kris sedan självständigheten utan politiskt samarbete och en Europaanpassad utbildning. Men en del politiker i nyckelställning ägnar sig åt maktkamp och nationalistisk populism.

Även i premiärminister Dombrovskis parti har nationalisterna ett grepp. I det viktiga lokalvalet i Riga den 1 juni ställer partiet upp med en av sina ledande nationalistiska politiker som borgmästarkandidat. Valkampanjen inleddes med anklagelser mot den rysktalande borgmästaren Nil Ushakov för att han inte värnar det lettiska språket. Det är tydligen så man vinner röster i Lettland mitt i eurokris, arbetslöshet och emigration.

Den sovjetiska ockupationen var omänsklig, letternas historiska lidande är grymt, deras språk och kultur har förtryckts. Drygt två decennier efter Sovjetunionens fall tillåts därför nationalister bromsa Lettlands europeiska väg framåt. De sitter själva i historiens postsovjetiska fängelse och verkar vilja hålla landet kvar där med dem.
Det är en olycka för Lettland.

Text: Arne Bengtsson, medarbetare vid UI-redaktionen

Fotnot: I officiella sammanhang får Vyacheslav Dombrovsky inte transkribera sitt ryska namn som han gjort sedan barnsben. Han måste skriva det med lettisk stavning, Vjačeslavs Dombrovskis, som premiärministern.

Tips: Mer om Lettland hittar du i skriftserien Länder i fickformat. Nu finns 23 uppdaterade häften om Öst- och Centraleuropa i UI:s webbutik.


Om UI-bloggen

Arkiv