Ukraina fälls av Europadomstolen – men Tymosjenko spås bli kvar i fängelse


Av: Ylva Lindahl

2013-05-02 |

Ukraina fälls av Europadomstolen för brott mot de mänskliga rättigheterna. Orsaken är häktningen av den förra premiärministern Julia Tymosjenko. Hennes dotter kallar domen i Strasbourg för ”en första seger, ett första steg mot politisk rehabilitering”. Men domen lär inte innebära att oppositionsledaren släpps fri.

Europadomstolen tar inte ställning till själva domen, som kritiker anser var politiskt motiverad. Och president Viktor Janukovytj har hittills bestämt avvisat alla ansökningar om nåd. Nyligen lämnade en grupp kvinnliga parlamentsledamöter in en ny sådan begäran. Kanske hade de ökade förhoppningar om förtida frigivning sedan den förre inrikesministern Jurij Lutsenko benådats i början av april. Kanske chansade parlamentarikerna på att ett besök av en rad EU-ministrar i förra veckan skulle öka förutsättningarna för nåd även för Tymosjenko.

Men enligt Janukovytj kan ingen benådning komma på tal eftersom nya rättsprocesser pågår mot Tymosjenko, som i oktober 2011 dömdes till sju års fängelse för maktmissbruk. Hon är nu anklagad för skattefusk, förskingring – och även inblandning i mord på en parlamentsledamot på 1990-talet.

Janukovytj kan antas vara beredd att stå emot alla krav i fråga om Tymosjenko, som är hans allvarligaste rival och skulle kunna ena den annars svårt splittrade oppositionen inför presidentvalet 2015.

Benådningen av Lutsenko – bara dagar efter det att hans fyraåriga fängelsestraff fastställts i högre instans – var en eftergift för krav från EU. Vid ett toppmöte i februari krävde EU konkreta framsteg i fråga om bland annat ”selektiv rättvisa”. På spel står ett associationsavtal med EU som bland annat innefattar långtgående frihandel. Avtalet var färdigförhandlat i slutet av 2011, men har inte undertecknats. EU har framhållit fängelsedomarna mot Tymosjenko och Lutsenko – domar som betraktas som politiska – som viktiga skäl till att man hållit tillbaka.

Inom kort väntas det stå klart om avtalet ska undertecknas i samband med toppmötet om EU:s östliga partnerskap i Vilnius i november i år. Blir det inget färdigt avtal då läggs planerna antagligen på is. Anledningen är att det då börjar dra ihop sig till valrörelse inför presidentvalet – och EU vill näppeligen framstå som ett stöd för Janukovytj.

Oppositionens splittring spelar förstås Janukovytj i händerna. Den förre presidenten Viktor Jusjtjenkos parti Vårt Ukraina led ett förkrossande nederlag i parlamentsvalet i höstas och upplöstes formellt i mars i år. Tymosjenkos parti Fosterlandet backade i valet och flera av dess ledamöter i parlamentet har lämnat partiet. Oppositionen har inte heller lyckats förmå presidenten att utlysa borgmästarval i Kiev, som varit utan folkvald ledare i snart ett år. Huvudstaden är ett starkt fäste för oppositionen.

Många tolkar en lagändring från i höstas som ett steg mot ökad kontroll för Janukovytj. Lagen innebär att författningen kan ändras genom folkomröstning, och inte av parlamentet. Det kan ses som en demokratisering, men kritiker hävdar att presidenten har större möjlighet att styra väljarna i sin riktning än parlamentet, bland annat genom statens starka grepp om medierna. En del tror att Janukovytj genom en författningsändring vill frångå direktval till presidentposten och låta statschefen utses av en enkel majoritet i parlamentet. Andra tror att han planerar att övergå till presidentval med bara en valomgång, vilket skulle öka hans chanser.

Möjligen oroar sig Janukovytj för att vid en valförlust själv bli föremål för rättvisan, selektiv eller inte. Regeringens kritiker anklagar Janukovytj för att utnyttja sin maktposition för att olagligen berika sig och sin familj. Han ryktas bo och leva i stor lyx, trots att han tidigare inte haft någon stor förmögenhet eller särskilt höga inkomster.  Presidenten häcklas för att plötsligt ha tagit upp inkomster på motsvarande cirka 30 miljoner kronor på två år för ”litterära verk” – som ännu inte har publicerats. Samtidigt har presidentens äldste son Oleksandr, tandläkare till yrket, på kort tid blivit en av Ukrainas rikaste män. Nyligen rapporterades han ha fördubblat sin förmögenhet det senaste året. Den andre sonen, Viktor, sitter i parlamentet sedan 2006. Familjen Janukovytj kallas ofta för just ”Familjen”.

Skribent: Ylva Lindahl, medarbetare vid UI-redaktionen.

Tips: Mer om Ukraina hittar du i skriftserien Länder i fickformat. Nu finns 23 uppdaterade häften om Öst- och Centraleuropa i UI:s webbutik.


Om UI-bloggen

Arkiv