Homofobt mord skakar ryska hbt-världen


Av: Kristina Hultman

2013-05-15 |

Den 25 maj är det årsdagen av avkriminaliseringen av homosexualitet i Ryssland. Inte heller i år kommer hbt-aktivisterna i Moskva få tillstånd att demonstrera, trots att det finns alla skäl att uppmärksamma dagen just i år.

Dels är det 20 år sedan den ryska konstitutionen antogs 1993 och den sovjetiska praxisen att deportera homosexuella till Gulag kastades på sophögen. Dels kommer det numera ökända lagförslaget som förbjuder homosexuell propaganda riktad till minderåriga troligen att gå igenom i Duman (parlamentet) just den dagen. Slutligen skakas den ryska hbt-världen och dess allierade just nu av ett grymt homofobt mord på en ung rysk man.

Det vi vet i nuläget är att 23-årige Vladislav Tornovoi hittades död på en bakgård i en av Volgograds förorter på morgonen den 10 maj. Det var på kvällen efter firandet av den så kallade ”Segerdagen” som projektet Unovosti kunde lämna den första skakande rapporten om mordet. Att det skedde just i Volgograd, mer känt som Stalingrad, förlänar händelsen en nästan symbolisk dimension. Här stod grymma slag under andra världskriget mellan två terrorregimer, den stalinistiska och Hitlertyskland.

Ett vittne till mordet på Tornovoj ska ha sagt, på ett tidigt stadium, att skälet till misshandeln och senare mordet var att den döde hade uppvisat ”bristande patriotism”. Tornovoj hade druckit alkohol och firat med personer som han troligen kände. Vad som exakt hände är oklart. Det går inte heller i dagsläget att veta i hur hög grad mordet var planerat.

Våldet däremot har kunnat dokumenteras. Kroppen som hittades var svårt sargad och bränd och till en början svår att identifiera. Offret hade våldtagits med flaskor och fått sina genitalier sönderskurna, rapporterar lokala myndigheter.

Av kommentarer på nätet från personer som nu hävdar att de kände den mördade vet vi att långt ifrån alla uppfattade Vlad Tornovoj som homosexuell. Vilket inte bör förvåna. I homofoba Ryssland lever de allra flesta hbt-personer i garderoben. Så hur såg denna unga man på sig själv? Om han nu hade sexuella relationer med män: Vilka av hans vänner visste? Visste familjen? Bör andra homosexuella sluta gå på klubb nu? Ta lagen i egna händer?

Frågor som dessa diskuteras av chockade och upprörda hbt-personer i sociala medier i hela Ryssland.

Det fanns som sagt ett vittne till det inträffade, vilket gjorde att två misstänkta gärningsmän kunde anhållas nästa direkt. Lokala myndigheter gick också ut, ovanligt nog, med att det rörde sig om ett brott med klart homofobiska motiv. 

Nu definieras inte homofoba attacker som hatbrott i enlighet med rysk lag, så ur juridisk synvinkel gör uttalandet om motivet från de rättsvårdande myndigheterna ingen skillnad för själva påföljden som lär bli långa fängelsestraff. Men för tolkningen av fallet, och den debatt som förhoppningsvis följer, spelar det stor roll.

Homosexuella, bisexuella och transpersoner har fått sina rättigheter kringskurna under de senaste åren. Juridiska och politiska förändringar har genomförts på regional nivå för att hindra spridning av det som kallas ”homosexuell propaganda riktad mot minderåriga”. Lagförslagen har visat sig vara populära i en tid då det ryska politiska systemet brottas med stora legitimitetsproblem. Sexualupplysning betraktas till exempel med stor skepsis av många ryska föräldrar.

I fokus för hbt-rörelsens raseri och förtvivlan står nu den ryska parlamentsledamoten Elena Mizulina, tidigare i partigruppen Jabloko, nu i Rättvisa Ryssland. Som ordförande i” Kommittén för sociala aktiviteter, familjers och mödrars rättigheter” driver hon en djupt värdekonservativ linje i förhållande till hbt-personers rättigheter. Lagen mot homopropaganda motiveras med demografiska argument och med behovet att bygga en sammanhållning i samhället formad runt den heterosexuella familjen. Aborträtten ska också inskränkas för att höja barnafödandet.

Lagförslaget mot homopropaganda på nationell nivå stipulerar i den föreslagna skrivningen att ”ingen vuxen har rätt att uttrycka sina sexuella preferenser till en person under 18 år”. Just nu ligger det slutgiltiga avgörandet i det ryska underhuset och lär gå igenom just den 25 maj eftersom de stöds både av Enade Ryssland och den parlamentariska oppositionen.

Den 1 juni firas ”Den internationella dagen för skydd av barn” och då är det tänkt att lagen ska signeras av Vladimir Putin. Det som nu finns med som möjlig ny bricka i det politiska maktspelet kring skyddet av familjen, skyddet av barnen visavi sexuella minoriteters rättigheter, är uppmärksamheten kring det brutala mordet på Vladislav Tornovoj i Volgograd. 

Text: Kristina Hultman, journalist, författare och gästskribent i UI-bloggen. 

 

Tips: Kristina Hultman har också skrivit "Kampen mot homofobin: Om HBT-rättigheter i världen" som är temat för UI:s skrift Världspolitikens Dagsfrågor nr 6 2012. 
 

 


Om UI-bloggen

Arkiv