Sydafrika efter Mandela


Av: Ylva Johnson

2013-12-06 |

Sydafrikas första svarta president, frihetskämpen och nobelpristagaren Nelson Mandela, är död. Dödsfallet kommer i en tid av ekonomisk nedgång och kan resultera i att sydafrikanernas lojalitet med regeringspartiet ANC minskar.

Det sägs att när mammor dör förlorar barnen ett av sina väderstreck. Nelson Mandela har i hög grad fostrat den snart 20 år unga nationen Sydafrika. Bland väljare har respekten för Mandela bidragit till det fortsatta stödet för regeringspartiet ANC, trots allt tätare rapporter om maktmissbruk, korruption och vanstyre. När kopplingen till partiets frihetskamp nu bleknar kan ANC få svårare att motivera sitt maktinnehav. Särskilt när landets ekonomi har tvärbromsat.

Oroande siffror

Så länge ANC, med några smärre avbrott, har förmått att leverera en stadig ekonomisk tillväxt har väljarna haft ett visst överseende med hög arbetslöshet och korruption. Medelklassen har ju trots allt blivit större och fler har fått möjlighet att byta korrigerad plåt mot cement.


Men det senaste året har  den ekonomiska utvecklingen vänt. Inflationen stiger samtidigt som den sydafrikanska randen har nått en bottennotering mot dollarn. Budgetunderskottet är skyhögt, arbetslösheten 25 procent samtidigt som de utländska direktinvesteringarna under en femårsperiod har mer än halverats. 


Detta är ekonomisk statistik som vittnar om att ANC inte har förmått att hantera de stora strukturella problem som präglar landet: Stora sociala klyftor, korruption och omfattande brister i utbildningssystemet. Oförmågan att förbättra situationen för den stora gruppen riktigt fattiga har bevarat ett låglönesystem som orsakar strejker och oro samt motverkar investeringar i ny kunskap och teknik.Till exempel har Sydafrika, som har gigantiska naturresurser och 1984 var landets största gruvnation jämte Sovjetunionen, i dag halkat ned till en sjätteplats i ligan.

Stärkt opposition

I bästa fall kan Nelson Mandelas död innebära att Sydafrika får en starkare opposition och därmed ett bättre fungerande politiskt system. Inför valet i vår har Mamphela Ramphele, läkare och tidigare frihetskämpe vid sidan av Nelson Mandela, grundat ett nytt parti i syfte att utmana ANC. Men det har även Julius Malema, tidigare ordförande i ungdomsförbundet och numera utesluten ur ANC. Malemas Econom Freedom Figheters propagerar för en tuffare politik mot den vita, ekonomiska eliten.


I sämsta fall kan avsaknaden av moralisk kompass leda till att korruptionen i makteliten förvärras och att populistiska politiker som Julius Malema får större inflytande. Många befarar att Sydafrika då går mot att bli nytt Zimbabwe.


Mandelas död riskerar också att skärpa de etniska spänningarna inom landet. Mandela tillhörde folkgruppen xhosa, medan Zuma och ANC:s partielit i dag är zulu. När regeringen nyligen lanserade ett förslag om att göra undervisning i zulu obligatoriskt vid ett av landets främsta universitet väcktes farhågor om att ANC håller på att bli ett zulu-parti. Sydafrika riskerar då att slå in på samma väg som Kenya, där maktinnehav har varit synonymt med att tillskansa den egna folkgruppen fördelar.


Text: Ylva Johnson är redaktör på Utrikespolitiska institutet.

 

Tips: Läs mer om Sydafrika i landguiden.se. Med anledning av Nelson Mandelas död har vi nu öppnat vår betaltjänst landguiden.se så att alla kan läsa allt material om Sydafrika.Om UI-bloggen

Arkiv