Gulfens unga kräver större öppenhet


Av: Nathalie Besèr

2013-11-20 |

Gulfstaternas ekonomier kommer att växa med i genomsnitt runt fyra procent i år och nästa år, mycket tack vare höga oljepriser. Det förutspår Internationella valutafonden, IMF, i en ny rapport. Men det finns orosmoment. Ungdomsarbetslösheten är hög i regionen och det finns fortsatt risk för social oro. Likaså är situationen för gästarbetarna i länderna mycket dålig.

– Vi är skyldiga gästarbetarna från hela världen en stor del av den ekonomiska tillväxten som vi haft de senaste åren. Det hade aldrig gått utan dem. Deras usla situation i Gulf-länderna är något vi diskuterar mycket inom GCC, sade Abdul Latif Bin Rashid Al Zayani, generalsekreterare för GCC, Gulf Cooperation Council.

 

Kvinnors rättigheter, pressfrihet och de mänskliga rättigheterna i stort kom att dominera seminariet på Utrikespolitiska institutet där Abdul Al Zayani diskuterade med professor Leif Stenberg, journalisten Bitte Hammargren och ambassadör Robert Rydberg, chef för MENA-enheten på UD inför en fullsatt Sverigesal.

– När det gäller de mänskliga rättigheterna, pressfriheten och kvinnors situation är vi i svenska regeringen mycket tydliga. Vi vill se stora förbättringar på dessa områden och hoppas att GCC kommer att prioritera detta arbete, sade Robert Rydberg.

Abdul Al Zayani svarade att det kommer att ta tid för Gulf-länderna att ändra sig men att arbetet pågår.


Nytt socialt kontrakt
Bitte Hammargren menade att det behövs ett nytt socialt kontrakt mellan invånarna i länderna och deras regeringar. Ett kontrakt som skulle bygga på ömsesidig respekt. Hon ansåg att det var en förutsättning för att länderna skulle kunna fortsätta undvika social oro. Den nya generationen i Gulfen kommer att kräva ett mer öppet samhälle och hon trodde att staterna hade allt att vinna på att tänka om sin relation till sina medborgare.

GCC-länderna, Bahrain, Kuwait, Oman, Qatar, Saudiarabien och Förenade Arabemiraten spelar en betydande roll i arabvärlden. De har alla undkommit de folkliga revolter som dragit fram över regionen de senaste två åren, med undantag för Bahrain där GCC:s militära styrka, den så kallade Peninsula Shield, gick in och krossade protesterna.

Ett gemensamt sätt att undvika upproren har varit att höja lönerna för de statligt anställda och att skapa nya jobb inom den offentliga sektorn. Det har till viss del ställt till problem för den privata sektorn och framför allt är det inte hållbart i längden, menade Bitte Hammargren.

Samarbete inom utbildning
GCC-länderna kommer att behöva genomföra reformer och lyfta det inhemska utbildningssystemet för att kunna upprätthålla den höga ekonomiska tillväxten, skriver IMF i sin rapport. En stor del av UI-seminariet handlade om möjligheterna för GCC och Sverige att samarbeta närmare  inom detta område.

– Många av våra medborgare får redan sin utbildning här i Sverige och jag hoppas och tror att det samarbetet kommer att stärkas. Vi ser Sverige som en mycket viktig partner i Europa, sade Abdul Al Zayani.

Professor Leif Stenberg, chef för Lunds Mellanösterncentrum, fokuserade på forskningsutbytet. Jag hoppas att generalsekreteraren verkligen menar det han säger när det handlar om utbildning och forskning. Där finns verkligen stora möjligheter att samverka på ett bra sätt, sade Leif Stenberg.

Traditionellt är det telekom, maskiner och tunga fordon som gått på export från Sverige till Gulfen, men intresset för läkemedel, life science  och miljövänlig teknologi ökar. Svensk krigsmateriel har sedan tidigare exporterats till flera länder i regionen och de kommande åren är missilförsvarssystem högsta prioritet för GCC. Det finns en oro för att USA kommer att minska sitt militära engagemang i regionen. Bahrain, Kuwait, Qatar och Förenade Arabemiraten är alla ute på marknaden på jakt efter ny krigsmateriel, där intresset är fortsatt stort för SAAB:s avancerade spaningsteknologi.

Text: Nathalie Besèr, journalist, fotograf och Mellanösternexpert. Hon är för närvarande chef för den fristående konsultorganisationen Mid-East Advisors.

 

Tips: Nathalie Besèr medverkar i ett seminarium på UI måndagen den 25 november med titeln: Vad händer i Egypten? - Brödraskapets uppgång och fall

 


Om UI-bloggen

Arkiv