Glömda kriser


Av: Lena Karlsson

2013-10-07 |

Centralafrikanska republiken tillhör de länder som oftast befinner sig i medieskugga. Under det senaste året ända sedan rebellrörelsen Séléka i slutet av 2012 inledde sina försök att störta president François Bozizé har medierna ändå rapporterat mer om landet än de brukar.

Efter kuppen i mars i år, då de forna rebellerna bildade regering tillsammans med delar av den gamla politiska oppositionen, har det kommit oroande rapporter om grova övergrepp mot civilbefolkningen. Enligt en rapport till FN:s säkerhetsråd i somras ligger både Séléka och personer från andra väpnade grupper bakom utomrättsliga avrättningar och våldtäkter av kvinnor och barn samtidigt som de rekryterar barnsoldater. Minst 1,6 miljoner människor var, enligt rapporten, i akut behov av nödhjälp.

Därefter har nya strider brutit ut mellan företrädare för de nya makthavarna och grupper som är lojala med Bozizé. I augusti flydde 6000 människor till den internationella flygplatsen utanför Bangui, för att söka skydd från de franska soldater som är stationerade där. Men de franska trupperna är inte där för att skydda den centralafrikanska civilbefolkningen utan för att skydda franska intressen i landet och utbilda soldater i den afrikanska fredsstyrkan.

Mycket tyder på att spänningarna mellan landets kristna och muslimer ökar i takt med att våldet förvärras. De nya makthavarna och de forna rebellerna förknippas i hög grad med den muslimska befolkningen, medan Bozizé ses som en representant för landets kristna.

Den regionala styrka som finns på plats i landet är för liten för att kunna stoppa övergreppen, och en del av den har anklagats för att ha deltagit i plundringar i Bangui i samband med kuppen i mars. Och frågan är om det finns förutsättningar att genomföra de val som enligt planerna ska hållas 2015. Frågan är också om det betyder något att den nye presidenten och kuppledaren Michel Djotodia i september formellt upplöste Séléka och sade att alla som därefter uppträdde i rörelsens namn skulle straffas.


I september uppmanade Frankrikes utrikesminister Laurent Fabius säkerhetsrådet att anta en resolution för att stärka FN:s närvaro i landet, och varnade för att Centralafrikanska republiken riskerade att bli ett nytt Somalia. Det finns också en oro för att oroligheterna i landet ska sprida sig till andra länder i regionen.

 

Text:
Lena Karlsson, redaktör på Utrikespolitiska institutet.

 

Tips:
Se seminariet "Glömda kriser - medias bevakning och samverkan mellan olika aktörer på plats i en kris" i UI Play. 

Mer om Centralafrikanska republiken hittar du i landguiden.se. Där kan du också läsa mer om de glömda kriserna i Elfenbenskusten och Jemen.


Om UI-bloggen

Arkiv