UKIP - Camerons nya problem


Av: Lena Karlsson

2013-01-09 |

Den brittiske premiärministern David Cameron och hans konservativa parti har problem. I de senaste opinionsundersökningarna har Konservativa partiet under det senaste året tappat nästan var femte väljare. En del av dem har hoppat över till Labour, men den stora vinnaren är det populistiska Brittiska självständighetspartiet (UKIP).

UKIP är ett parti som består av en samling "fruitcakes, loonies and closet racists" (förenklat uttryckt: knäppskallar, dårar och smygrasister) som Cameron uttryckte det i en intervju för flera år sedan. Det är ett påstående som Nigel Farage, en av UKIP:s grundare och partiledare sedan 2010, har gjort sitt bästa för att vända till sin fördel. I en TV- intervju i BBC för några dagar sedan sade han ”visst är jag en konstig politiker, för till skillnad från David Cameron och Ed Miliband (Labours ledare) så har jag haft ett riktigt jobb i 20 år, och jag drivs av en politisk övertygelse”.

I sina framträdanden i såväl TV-sofforna som i Europaparlamentet framstår Farage ofta som både orädd och slagfärdig. Under det senaste året har hans parti klättrat allt högre i opinionen. UKIP, som funnits sedan 1994, har alltid drivit frågan om att Storbritannien ska lämna EU, något som också gav framgång i EU-valen 2004 och 2009. Farage har suttit i EU-parlamentet sedan 1999. På partiets hemsida kan man se filmklipp där UKIP-ledaren riktar hård kritik bland annat mot Europeiska rådets ordförande Herman Van Rompuy som enligt honom inte behöver ta något ansvar för sina handlingar och som dessutom saknar demokratiskt mandat.

Det är tongångar som tycks gå hem bland EU-kritiska britter, särskilt bland tidigare konservativa väljare. I de opinionsundersökningar som gjordes kring årsskiftet fick UKIP 14–15 procent av partisympatierna, efter Labour med 39 procent och Konservativa partiet med 29 procent. Liberaldemokraterna, det mindre av de två regeringspartierna, fick 8 procent och har därmed förpassats till fjärde plats. Det är ett stort kliv för UKIP, i början av 2012 var det bara 4 procent som sade att de skulle rösta på partiet.

På sistone har UKIP också vunnit röster på sitt motstånd mot regeringens förslag att tillåta samkönade äktenskap (medan man stöder de civila partnerskap som infördes 2005). Enligt Farage har förslaget om att införa homoäktenskap lett till att många konservativa partimedlemmar hoppat över till UKIP sedan början av december.

Men UKIP fiskar även röster bland dem som är kritiska till vad det kallar för den ”okontrollerade massinvandringen”. UKIP hävdar dock att man håller mer extrema krafter borta från partiet, då det till exempel har förbjudit personer som varit engagerade i det högerextrema och främlingsfientliga Brittiska nationalistpartiet (BNP) att bli medlemmar.

I en artikel i The Guardian citeras Matthew Goodwin, expert på högerextrema partier vid universitetet i Nottingham, som menar att UKIP går hem bäst hos arbetsarklassväljare som uppskattar dess populistiska angrepp på invandrare, muslimer och det politiska etablissemanget.

Från att främst ha varit ett medelklassparti förefaller UKIP nu locka allt fler från arbetarklassen. Det är givetvis oklart om stödet för partiet verkligen är så pass starkt som det verkar eller om det framför allt handlar om en missnöjesmarkering gentemot de traditionella partierna.

Det är tydligt att Cameron försöker att återta initiativet genom att visa en tuff linje gentemot EU. Han vill helst undvika en folkomröstning om medlemskapet som såväl UKIP som många av hans partikamrater vill ha. För egen del vill premiärminister Cameron att Storbritannien ska bli kvar inom EU, men på andra villkor än idag. Samtidigt tycks det som om han hela tiden skjuter upp det stora tal om Storbritanniens relationer till EU som utlovats sedan i höstas.

Text: Lena Karlsson, redaktör vid Utrikespolitiska institutet.

 

Tips: Läs också Lena Karlssons artikel om Storbritannien på metro.se: Homoäktenskap ska locka mittenväljarna. Missa inte heller häftet om Storbritannien i UI:s klassiska skriftserie Länder i fickformat. Häftet finns att köpa i butiken på ui.se.


Om UI-bloggen

Arkiv