Enarmad tandläkare Israels egen Engelbrekt


Av: Per Jönsson

2013-01-28 |

Det är bra att dö för vårt land - så lär den sionistiske bosättaren Joseph Trumpeldor ha sagt när han sköts ihjäl av arabiska nationalister. Sedan dess har hans yttrande på dödsbädden blivit ett bevingat ord i Israel.

TEL HAI.
Längst uppe i Israels nordligaste hörn, på en smal landremsa mellan Golanhöjden och södra Libanon, ligger den lilla byn Tel Hai med vidunderlig utsikt över galileiska Huladalen och Syriens bergskammar. Här bodde för hundra år sedan några judiska bönder som försökte hålla sig neutrala i storpolitiken mellan Frankrike, Storbritannien och syriska nationalister vilka alla ville kapa åt sig detta hörn av Galiléen. Men neutralitetssträvan misslyckades, och Tel Hai blev skådeplats för en blodig batalj som gav det sionistiska projektet i Palestina dess första fullfjädrade martyr - Joseph Trumpeldor.

Trumpeldor är ett namn som dyker upp var man än rör sig i Israel. Varje stad har sin Trumpeldor Street, av Tel Avivs tretton sandstränder heter den mest centrala Trumpeldor Beach. I många kommuner finns enTrumpeldorkyrkogård där landets mest bemärkta söner och döttrar vilar. Trumpeldors dödsdatum firas varje år som nationell minnesdag. Namnet Trumpeldor används som varumärke på allt i från kläder och läsk till bostadsmäklare. Etcetera.

Verklighetens Joseph Trumpeldor var betydligt mindre iögonenfallande. Född i Ryssland 1880 utbildade han sig först till tandläkare men tog sedan värvning i tsarryska armén och förlorade ena armen i rysk-japanska kriget 1905. Som hängiven sionist flyttade han ändå till Palestina i dåvarande turkosmanska riket men tvingades vid första världskrigets utbrott bege sig till Kairo där han deltog i upprättandet av Sions Mulåsnekår, det första alljudiska militärförbandet på nästan tvåtusen år. Trumpeldor och hans mulåsnor deltog i slaget vid Gallipoli 1915-16 och han sårades även där, men återvände efter kriget till Palestina och hjälpte sionistiska immigranter att organisera sitt lokala självförsvar. Det var i den rollen han kom till Tel Hai 1 mars 1920 för att bistå invånarna som av arabiska nationalister misstänktes för att ha gömt undan franska kolonialsoldater. En eldstrid utbröt där Trumpeldor och ett dussintal andra dödades, varefter Tel Hai till slut tillföll brittiska mandatet Palestina.

En bagatell i den långa arabisk-judiska konflikten kan det tyckas. Men efter sin död gjordes Trumpeldor till en symbol för sionisternas kamp för rätten att bo i Landet Israel, och hans yttrande på dödsbädden blev ett bevingat ord ända in i våra dagar: "Det är bra att dö för vårt land". På såväl vänster- som högerkanten i israelisk politik har Trumpeldor betraktats som nationalhjälte - som militär beskyddare av bosättningar (högern) och som främjare av den socialistorienterade kibbutsrörelsen (vänstern).

Historikern Tom Segev har påpekat att Trumpeldor som judisk martyr har betytt oändligt mycket mer för sionisters världsuppfattning och självuppfattning efter sin död än vad han gjorde medan han levde.

 

Parallellen är slående med den muslimske predikanten Izz ad-Din al-Qassam, som organiserade Palestinaarabers kamp mot britter, fransmän och sionister och som dödades i en självmordsliknande eldstrid mot brittiska kolonialsoldater 1935. Sedan dess har al-Qassam hyllats som palestinsk nationalmartyr, och islamistiska Hamas har uppkallat sin milis al-Qassam-brigaderna efter honom. För oss mer närliggande jämförelseobjekt är kanske Jeanne d'Arc i Frankrike, Jan Hus i Tjeckien, prins Lazar i Serbien och vår egen Engelbrekt - gestalter som i förtid dog en bråd död för sin tro och sitt land men som alltjämt lever kvar i nationalmedvetandet.

Tidigare premiärministern Yitzhak Rabin valde att under en av årsminnesdagarna för Trumpeldor vända på dennes sista ord: "Det är inte bra att dö för vårt land; det är bra att leva för det". Rabin fick själv inte som han ville - han mördades 1995 för att han två år tidigare hade slutit Israels hittills enda fredsliknande avtal med palestinierna. Men efter ett sekel av ofred mellan judar och araber framstår ändå Rabins moral som överlägsen Trumpeldors.

Text: Per Jönsson, associerad redaktör vid Utrikespolitiska institutet. Per Jönsson är nyss hemkommen från en längre resa i Israel. Läs även hans tidigare resebrev: Bosättarnas huvudstad en militärt isolerad ö på Västbanken, Där raketerna susa och "Judar måste leva i hela Landet Israel".


Om UI-bloggen

Arkiv