Sverige i konflikt med Europas sista diktatur


Av: Jakub Swiecicki

2012-08-13 |

De diplomatiska stridigheterna mellan Sverige och Vitryssland ser ut att fortsätta. Men ambassadör Stefan Erikssons agerande och händelseutvecklingen därefter är ingen isolerad företeelse.

Den tredje augusti utvisade den vitryske diktatorn Aljaksandr Lukasjenka Sveriges ambassadör Stefan Eriksson. Utrikesminister Carl Bildt svarade genom att inte släppa in den nyutnämnde vitryska ambassadören, samt att utvisa två ambassadtjänstemän från Stockholm. Lukasjenka kontrade med att lägga ner hela sin ambassad på Lidingö i Stockholm och se till att den svenska ambassaden i Minsk inte längre kunde fungera. Tillmälen och anklagelser haglar i luften. Och nu har även Bryssel uttryckt sitt stöd för Sverige.

Men detta är långt ifrån någon isolerad händelse. Tidigare, i början av det här året, utvisade Lukasjenka EU:s sändebud i Minsk samt den polske ambassadören. Då svarade Bryssel med att dra tillbaka samtliga EU-sändebud från Minsk. Så småningom fick de komma tillbaka, men Bryssel fördömde Lukasjenka och förbjöd honom och några hundra av hans mest belastade medhjälpare att resa in i EU.

I den nuvarande omgången står dock Sverige i fokus. Vår ambassadör i Vitryssland, Stefan Eriksson, har redan tidigare kritiserats av den vitryska regimen för sina kontakter med oppositionen i landet. Stefan Eriksson talar vitryska och det var bland annat han som fick till stånd mötet mellan den svenska vinnaren av Eurovision Song Contest, Loreen, och frun till den fängslade vitryska människorättsaktivisten Ales Bjaljatski.

Alla ambassadörer, även de som är stationerade i Stockholm, har kontakter med båda sidor. Därför är inte Stefan Eriksson något undantag. Att hans agerande irriterat regimen i Vitryssland är inte heller överraskande med tanke på att landet är en diktatur. Och Sverige ligger som bekant i framkant när det gäller att främja mänskliga rättigheter och bidra till demokrati.

På försommaren släppte ett svenskregistrerat flygplan nallebjörnar med ett budskap om fred och demokrati över vitryskt territorium. Att planet kunde ta sig in i området ledde till att Lukasjenka avskedade två generaler ansvariga för luftförsvar. Det som skedde ökade sannolikt Lukasjenkas irritation gentemot Sverige ytterligare. Idén med nallebjörnarna som genomfördes av en svensk PR-byrå kom från de oppositionella i Minsk när det blivit för farligt att gå ut på gator och torg för att demonstrera.

Det är alltid ett dilemma hur man skall handskas med diktaturer, och varje land måste hanteras individuellt. Visst har det varit värdefullt för de oppositionella i Vitryssland med en kanal till väst i form av den svenska ambassadören. Men oftast når man tillslut en punkt när kontakter på hög nivå, dialog och diplomati inte ger något resultat. Speciellt om man har att göra med en man som cyniskt spelar ut väst mot öst. Lukasjenka är mycket ryssvänlig, men hans personliga relationer med Rysslands president Vladimir Putin är ändå en aning komplicerade. Det är heller aldrig säkert när Lukasjenka kan komma att behöva bättre relationer med Bryssel i sina förehavanden med Moskva.

Från västvärldens sida har man länge försökt med både morot och piska gentemot Lukasjenka. Men Moskva har alltid kunnat ge honom några miljarder mer. Det är svårt att tro att Ryssland, som i militära sammanhang betraktar Vitryssland som sitt förterräng, på allvar skulle låta landet närma sig väst. Och det är högst osannolikt att Putin, trots sin personliga aversion gentemot Lukasjenka, skulle sätta sina egna känslor före statens intressen. 

Vitrysslands handelsutbyte med väst är begränsat men viktigt. Efter det brutala slaget mot oppositionen i samband med presidentvalet i december 2010, då så gott som alla motkandidater arresterades och senare fängslades, ökade ändå handeln mellan EU och Vitryssland markant. Trots att EU unisont protesterade mot både valfusk och behandlingen av oppositionella i samband med valet, ökade Vitrysslands export till många länder under 2011. Den vitryska exporten till Sverige ökade exempelvis med flera hundra procent.

VM i ishockey 2014 har tilldelats Vitryssland. Det är ett betydelsefullt prestigeprojekt för Lukasjenka, som ofta själv tar på sig ishockeykläder – alltid med nummer ett på tröjan – och åker ut på isen. Han gör det alltid för att vinna. Lukasjenka har beordrat att 56 ispalats ska stå färdiga runt om i Vitryssland till VM. Mer än 25 arenor står redan färdiga. Sedan blir det kommunernas sak att förvalta och underhålla dem, trots att de knappast har råd.

Att minska handeln med Vitryssland och beröva Lukasjenka nöjet att sola sig i samband med ishockey-VM skulle nog glädja de oppositionella och stärka deras sak i kampen för mänskliga rättigheter i deras land. Välriktade sanktioner och bojkotter påverkar trots allt diktatorerna.

Text: Jakub Swiecicki, associerad forskare vid Utrikespolitiska institutet.

Tips: Jakub Swiecicki har även skrivit ”Vitryssland – Europas sista diktatur” som är temat för Världspolitikens Dagsfrågor nr 3 2012. I UI-bloggen har han också tidigare skrivit en artikel om Vitryssland: ”Nackskott i vårt närområde”.


Om UI-bloggen

Arkiv