Mexikos val – en väg tillbaka?


Av: Johan Schmidt

2012-05-25 |

I sommar är det presidentval i Mexiko. Det gamla maktpartiet PRI har gjort comeback och mycket tyder på att partiets kandidat kommer att vinna valet. Men frågan är om partiet är mer demokratiskt nu än det var när det förlorade makten för tolv år sedan.

I Mexiko har 60 000 personer dödats i de senaste årens krig mot de mäktiga knarkkartellerna. Förutom det brutala våldet plågas landet av utbredd korruption, fattigdom och en svag ekonomi. Den 1 juli väljs en ny president och i opinionsundersökningarna leder kandidaten från PRI, det parti som styrde Mexiko under stora delar av 1900-talet och som många anser lagt grunden till dagens korrupta politiska kultur.

– Nu har vi provat alternativet och det visade sig vara värre. Jag gillade aldrig originalet men kanske är det bättre att de får sköta skiten. Får vi lugn och ro kan var och en ta hand om sitt istället, säger Artemio Gomez medan han förbereder ingredienserna till kvällens tacos i sitt gatustånd i huvudstaden Mexico City. Han talar med förakt om politikernas oförmåga att få ordning på landet och rycker på axlarna åt den pågående kampanjen inför valet i sommar som dominerar massmedier och stadsbilden med enorma banderoller för de olika parterna.

– Det är samma partier som alltid. Korruptionen har förstört Mexiko. Det är väl inte bara PRI:s fel, men de skapade systemet så kanske kan de fixa till det igen.

PRI, som gör anspråk på att vara arvtagare och förvaltare av den mexikanska revolutionen, styrde landet i 70 år. Först 2000 lyckades det konservativa PAN:s kandidat Vicente Fox peta PRI från presidentposten. Förväntningarna efter det historiska maktskiftet var enorma. Äntligen skulle Mexiko bli en verklig demokrati och utvecklingen kunna ta fart.

Men idag är besvikelsen och frustrationen stor. Optimismen som präglade millenniets första år har malts ned av uteblivna reformer och perioden sedan 2000 kallas idag den ofullbordade omvandlingen (”la transición incompleta”). Det auktoritära styret som PRI byggt försvann inte direkt, obalanserna i ekonomin är kvar och de senaste årens våldsvåg har flyttat fokus från diskussionerna om nödvändiga reformer av det politiska systemet. 

Inför valet i juli leder PRI:s kandidat stort i alla opinionsundersökningar. Ingen, allra minst PRI själva, vill ta ut något i förskott men oavsett politiska preferenser så är majoriteten av mexikanerna inställda på att återigen få se PRI styra landet.

De politiska debattörerna och statsvetarna är uppslukade av PRI:s comeback och diskuterar fascinerat återkomsten: Har partiet demokratiserats i maktens exil eller kommer allt att återgå till det gamla nu. Var maktskiftet bara en parantes och en demokratisk charad?

För en yngre generation är det dock ett val som saknar denna historiska komponent och de är trötta på de ständiga referenserna till det förflutna. Hälften av Mexikos 115 miljoner invånare är under 26 år och har växt upp med PAN i presidentpalatset.

Vänsterpartiet PRD försöker utmåla PRI och PAN som maktpartier ansvariga för Mexikos kris, men hittills har inte budskapet gått hem hos väljarna. Opinionsundersökningarna ger samma bild av valutgången. PRI leder stabilt med ca 40–45 procent (i några fall över 50 procent) medan PAN och PRD kämpar om andraplatsen. Andelen väljare som ännu inte bestämt sig är hög, kring 20–25 procent, och de kan avgöra valet.

PRI-företrädare lovar inte en återgång till den ”gamla goda tiden” utan talar om behovet av modernisering, reformer och fundamentala förändringar som enda vägen till ett rikare och säkrare land. De bedyrar att partiet har förändrats och korrigerat sitt dåliga bordsskick men pekar samtidigt på att endast PRI har erfarenhet av att styra ett framgångsrikt Mexiko. Den ungdomliga PRI-kandidaten Enrique Peña Nieto lovar att föra Mexiko in i framtiden och att partiet har lärt sig av sina misstag. Men det finns fortsatt en utbredd skepsis mot partiet.

– Övergången från det gamla systemet är inte fullbordad och Mexiko befinner sig i en djup institutionell, ekonomisk och moralisk kris. Vi behöver en långsiktig politik byggd på en överenskommelse mellan partierna om vissa grundläggande reformer. Att PRI ska lyckas leda den processen tvivlar jag på. Vi behöver istället aktiva medborgare som ställer krav och agerar politiskt, säger den politiske kommentatorn Sergio Aguayo under en paus i ännu ett seminarium i Mexico City på temat ”PRI:s comeback”.

Text: Johan Schmidt, frilansjournalist som har följt utvecklingen i Latinamerika de senaste 15 åren. Han har även skrivit ”Mexikos val – en väg tillbaka?” som är temat för senaste numret av Världspolitikens Dagsfrågor.

 


Om UI-bloggen

Arkiv