Politiskt sprängstoff på export från Ryssland


Av: Linnea Ahlgren

2012-05-02 |

Masha Gessen är en kontroversiell person i Ryssland. Vissa drar paralleller till Anna Politkovskaja, journalisten som rapporterade om Tjetjenienkrigen och fick betala med sitt liv för sin vilja att berätta de historier som ingen annan vågade ta upp.

Masha Gessen har även hon skrivit en bok som benämns som ”politiskt sprängstoff” och ”otroligt modig”. Boken har publicerats över hela världen – förutom i Ryssland.

– Det tar jag som en komplimang, säger Gessen när hon ombeds berätta kort om boken.


Mannen utan ansikte handlar om Vladimir Putins väg till makten – hans uppväxt, tiden i den sovjetiska underrättelsetjänsten KGB och hur han senare tog sig till Kreml via Sankt Petersburg.

– Väst har äntligen börjat se den ryska regimen för vad den är, men inte Vladimir Putin för vad han är. Det finns ännu en illusion om ett rationellt beslutsfattande, menar Masha Gessen, och tillägger att Putin är ledartypen som styr genom att lyssna till sin instinkt och inte alltid utifrån sitt eget bästa.


Om Putins uppväxt berättas att fadern arbetade inom NKVD, förlagan till KGB. Som barn drömde Putin om att bli agent. Han hade en byst av KGB:s grundare på sitt skrivbord. Masha Gessen menar att den blivande presidenten blev besviken på KGB under sin tid i Östtyskland, där han ansåg sig övergiven efter Sovjetunionens fall.


Enligt Masha Gessen vill Putin nu återskapa den storhet han tyckte sig uppleva på sovjettiden:

– Putin vill bli sedd som en hämndlysten skurk – vilket är precis vad han är: en hämndlysten liten skurk som styr en enorm kärnvapenmakt.  Han försöker återskapa en primitiv världsbild som motsvarar det KGB han drömde om som barn.


Masha Gessen förstår inte hur Putin, som hon upplever har många likheter med Vitrysslands president Alexandr Lukasjenko, kan åtnjuta sådan respekt i västvärlden.

– Putin är en diktator under vars tid dussintals journalister har blivit mördade. Han har utkämpat blodiga krig i sitt eget land och lett av Putin har Ryssland betett sig som en skurkstat i internationella sammanhang.

EU och USA skulle kunna påverka landet i rätt riktning genom att frysa de ekonomiska tillgångar och konfiskera de hus som personer i Putinregimen har tillgång till i Europa. Eftersom regimen styrs av girighet, är det på det planet som man enligt Masha Gessen borde försöka komma åt dem.


På frågan om vad Gessen anser om oppositionens roll svarar hon att det egentligen inte är korrekt att kalla den ”opposition”. Inom tre år efter det att Putin kom till makten hade han systematiskt förstört alla institutioner och försämrat mediernas frihet, som förut möjliggjorde en verklig opposition.

– Vi har inte haft någon verklig opposition i Ryssland på nio år och vad vi har nu är en proteströrelse med en proteströrelse som handikappats av bristen på fria medier.


På frågan om hur Masha Gessen ser på mediers framtid i Ryssland talar hon först nostalgiskt om den gyllene eran för journalistik i Ryssland under 1990-talet. Men den innovativa mediekulturen som rådde då förstördes under Putins första år.

– Dagens statsstyrda medier ger inte en alternativ bild av verkligheten förrän oberoende medier gör det, menar Masha Gessen och tar som exempel det andra kriget i Tjetjenien. Kriget nämndes överhuvudtaget inte av de statsstyrda medierna förrän oberoende medier tog upp saken.


När Masha Gessen får frågan om hur skrivandet av boken har påverkat hennes privatliv skrattar hon och säger att det verkligen inte är hennes favoritfråga och att hon egentligen inte har något bra svar på den.

– Det har varit inbrott i min lägenhet och min dator har blivit stulen ur min bil, men mycket mer skrämmande saker har hänt mina kollegor. Jag har själv inte blivit attackerad.

– Från början hade jag och min familj tänkt lämna Moskva då boken kom ut, men vi bestämde oss för att stanna. Ryssland är inte samma land som tidigare. Det är ett land som befinner sig i en övergångsperiod. Dåliga saker kommer att hända innan förändringen är klar.


Masha Gessen menar att problemet ligger i själva systemet och att ordern om mordet på Anna Politovskaja inte nödvändigtvis kom från makten i Moskva.

– Människor som Politkovskaja är lovligt byte. De står utanför lagens beskydd. De som styr säger i princip ”vill du döda henne så varsågod”.


Text: Linnea Ahlgren, stipendiat knuten till UI:s Rysslandsprogram.Om UI-bloggen

Arkiv