Franskt presidentval i technicolor och svartvitt


Av: Per Jönsson

2012-03-20 |

Att franska presidentkandidater sänker sig till pajaseriet i amerikanska presidentval är knappast något som fransmän vill höra. Men när två politiska experter från Paris gästade Stockholm och UI var de just så giftiga.


I det franska presidentvalets allra viktigaste fråga, den om Europa och eurokrisen, kan varken konservative Nicolas Sarkozy eller utmanaren och socialisten François Hollande få igenom sin vilja. Det skulle EU:s ekonomiska supermakt Tysklands och Angela Merkels strama europeiska kreditpolitik sätta stopp för.


I den meningen, i denna viktiga sakpolitik, är det ingen större egentlig skillnad mellan Sarkozy och Hollande, betonade EU-experten och DN:s ledarskribent Annika Ström Melin vid ett fullsatt seminarium i Sverigesalen på Utrikespolitiska institutet måndagen den 19 mars.


Här fick hon medhåll från den politiske krönikören och tidigare Europaparlamentarikern Jean-Louis Bourlanges. Han menade att eftersom de flesta franska väljare i grunden ogillar att EU blir starkare så tassar båda presidentkandidaterna som katter kring den heta gröten så fort det handlar om eurosamarbetet och Europeiska unionen.

– Det gäller också François Hollande, som egentligen är en varm EU-anhängare men som inte vågar säga det rent ut under valkampanjen eftersom det skulle reta hans hans vänsternationalistiska sympatisörer. Dessutom skulle Hollande framför allt vilja få till en ekonomisk tillväxtpakt i Europa, men där säger Merkel stopp för att använda Europeiska centralbanken i sådana syften. Därför håller den socialistiske utmanaren helt enkelt tyst under valkampanjen i denna hans egen hjärtefråga, konstaterade Bourlange med en tydlig markering av att fransk väljarpolitik enligt hans mening är ett föga rationellt fenomen.

Pascal Perrineau, chef för Centret för politisk forskning vid L'Institut d'études politiques i Paris, var inte nådigare mot sitt lands politiska kultur när han visade att de borgerliga väljarna tycks komma att förlora presidentmakten trots att de är i klar majoritet enligt opinionsmätningarna:

– I dag stöder bara 40 procent av de franska väljarna någon av de fem vänsterorienterade presidentkandidaterna. Och vid första valomgången röstade endast 27 procent av vänsterväljarna på François Hollande. Det vill säga: vänsterväljarna utgör en klar minoritet. Men inför andra valomgången den 5 maj säger drygt 55 procent att de ska rösta på Hollande. Det beror på att så många människor tycker illa om Sarkozy som person – hans manér, familjeaffärer, utsvävande privatliv, själva hans personlighet.

Perrineau förtydligade med att Sarkozy är den första presidenten i Femte republikens 54-åriga historia som medvetet ställt sig utanför gamle general Charles de Gaulles presidentstil som ”tvingat” samtliga efterföljande presidenter att försöka framstå som upphöjda, statsmannalika, förnämt värdiga, någonstans långt ovanför vanligt folk och triviala problem. Just detta har paradoxalt nog gjort Sarkozy djupt impopulär, eftersom fransmännen enligt Perrineau vill ha en nationell ledargestalt de kan se upp till, en gestalt nästan bortom molnen. Även det ett irrationellt drag.

Ändå, menade Jean-Louis Bourlanges, kan man inte heller lita på Sarkozy eftersom denne är en politiker med det blöta fingret ständigt uppsträckt i vinden. Bara så kan man förklara hans plötsliga vallöften – eller hot – att halvera invandringen till Frankrike, riva upp Frankrikes förpliktelser om fri rörlighet enligt Schengenavtalet samt att förbjuda muslimers halalslakt. Här höll professor Perrineau livligt med:

– Sådana politiska köttben mot högerpopulisten Marine Le Pens väljare är bara snack för galleriet och är blott vatten värda om Sarkozy mot förmodan skulle vinna valet. Franska presidentval är bara politisk show mellan medialiserade politiska personligheter med noga utvalda spektaktulära sakfrågar.

Inte olikt presidentval i vissa andra länder. Likheten med valkarusellen på andra sidan Atlanten underströks ytterligare av Bourlanges karaktäristik av de båda franska toppkandidaterna:

– Sarkozy säger allt fel i technicolor, Hollande säger allt rätt i svartvitt.


Text: Per Jönsson, associerad redaktör för UI-bloggen.

 


Om UI-bloggen

Arkiv