Besök hos den syriska gerilla-armén


Av: Per Jönsson

2012-02-07 |

Sakta men säkert börjar den mytomspunna Fria syriska armén påminna om historiska gerillarörelser i exempelvis Kosovo, Vietnam och Algeriet. Nättidningen Asia Times Online har publicerat ett unikt fotoreportage från den syriska gerillans utsatta tillvaro i kampen mot Damaskusregimens förtryck.
 
Enligt Derek Henry Flood, som tagit sig in i gerillaland i nordöstligaste hörnet av Syrien, handlar konflikten inte längre om enbart spontana folkliga revolter eller om en regim som brutalt slår ner motståndet. Nu är det snarare en fråga om naken väpnad konflikt mellan två distinkta krigförande parter.
 
En ojämn kamp, därom råder ingen tvekan. Rebellerna inom Fria syriska armén har svår brist på vapen. Enligt deras egen utsago får de över huvud taget ingen hjälp utifrån och de ingår inte i någon internationell konspiration i syfte att störta presidenten Bashar al-Assads styre.
 
De upprorsmän som Derek Henry Flood träffat har inga illusioner om att de på egen hand skulle kunna tvinga Assadregimen på fall. Men efter snart ett helt år av oavbruten blodspillan ser de ingen annan utväg än att fortsätta kampen mot övervåld och vanstyre.

Text: Per Jönsson, associerad redaktör UI-bloggen

 

Tips: Bildreportaget från Syrien kan ses på Asia Times Online.


Om UI-bloggen

Arkiv