”Vänta fem år med att stympa tjuvar”


Av: Per Jönsson

2012-02-06 |

Den nya regimen i Egypten bör vänta fem år innan man börjar tillämpa islamisk lagstiftning för att hugga av handen på tjuvar och andra brottslingar. Det hävdar den sunnimuslimska världens viktigaste TV-predikant.

 

”Vi måste införa sharia, den islamiska lagen, gradvis. Vi måste förbereda människorna, undervisa dem. Människor förstår inte sharian på ett korrekt sätt. Jag tror att under de första fem åren bör det inte förekomma att vi hugger handen av tjuvar”.

 

Så uttalade sig Yousuf al-Qaradawi, Egyptens och den sunnimuslimska världens mest uppmärksammade tevepredikant, i ett program på den nyligen startade satellitkanalen Al-Nahar-TV förra veckan.

 

Al-Qaradawi är numera framför allt känd för sitt program ”Sharian och Livet” som sänds regelbundet på satellitkanalen al-Jazeera med 60 miljoner tittare över hela världen. Han driver också den välbesökta näthemsidan IslamOnline, och han har skrivit över 120 böcker om islam och islamisk rätt. Han har under decennier varit en av de främsta intellektuella drivkrafterna inom Muslimska brödraskapet i Egypten men har avböjt formella poster inom organisationen. Han har också verkat som rådgivare till Oxforduniversitetets Center for Islamic studies.


2003 besökte schejk Qaradawi moskén vid Medborgarplatsen i Stockholm där han uttalade sitt stöd för palestinska självmordsattacker. Sedan 1999 är han förbjuden inresa i USA och sedan 2008 i Storbritannien.

 

 

Text:Per Jönsson, associerad redaktör UI-bloggen

Tips: Delar av intervjun med TV-predikanten Yousuf al-Qaradawi kan ses i Al-Nahar-TV.

 

 


Om UI-bloggen

Arkiv