Saudiska kvinnor ska tillåtas sälja behå och trosor


Av: Per Jönsson

2012-02-01 |

Ett gammalt tabu har brutits i Saudiarabien. Enligt ett dekret från kungahuset får kvinnor hädanefter arbeta som expediter i affärer för underkläder. Tidigare har enbart män kunnat sälja trosor, behåar och nattlinnen till kvinnliga kunder eftersom det enligt lagar och religiösa normer rått totalförbud mot kvinnliga expediter och servicepersonal. Nyordningen anses utgöra något av en ”saudiarabisk vår”.

 

Den som går in i en arabisk affär för damunderkläder får normalt räkna med att möta enbart manspersoner bakom disken. Detta gäller till hundra procent i Saudiarabien där det alltid varit förbjudet för kvinnor att arbeta i detaljhandel och andra serviceyrken. Risken är enligt gällande saudiska normer och lagar att kvinnliga expediter på så sätt skulle kunna komma i kontakt med främmande män vilket generellt är tabu i Saudiarabien. Att det kan vara besvärande för saudiska kvinnor att manliga försäljare assisterar vid val och utprovning av behå eller trosor har ansetts vara oviktigt, alternativt ett nödvändigt ont. De kvinnor som har råd och möjlighet brukar därför vänta med inköpen av underkläder till nästa utlandsresa.

 

Men nu har det saudiska kungahuset brutit detta gamla tabu. I ett kungligt dekret beordras affärer som säljer damunderkläder att från och med juni månad tillhandahålla kvinnliga expediter. Enligt landets arbetsförmedling har redan tiotusentals kvinnor anmält sig som sökande till sådana jobb, rapporterar The New York Times. I Saudiarabien anses nyordningen utgöra en milsten, en smärre revolution, en ”saudiarabisk vår”, som i åratal har motarbetats av världsliga styresmän och det ultrakonservativa religiösa etablissemanget.

 

Frågan har varit så känslig att det har krävts ett beslut från högsta kungliga nivå. År 2006 hävdade regeringen rent allmänt att även kvinnor skulle ges rätt att arbeta som försäljare. Men det stötte på hård patrull, inte minst från wahabbitiska religionsauktoriteter som motsatte sig detta eftersom kvinnor som arbetar i detaljhandeln riskerar att utsättas för blickar från förbipasserande män. Dessutom, heter det, har kvinnor inte lämplig utbildning för att stå och sälja i affärer. Och för övrigt kan de flesta kvinnor inte komma till sådana jobb eftersom det i Saudiarabien är förbjudet för kvinnor att köra bil och landet i stort sett saknar allmänna kommunikationer.

 

Det sistnämnda problemet består dock. Bakom ratten är saudiska kvinnor alltjämt otillåtna, även om de tillåts sälja behå och trosor.

 

Text: Per Jönsson, associerad redaktör UI-bloggen


Om UI-bloggen

Arkiv