Fallskärmsjägare rockar i protest mot Putin


Av: Lena Jonson

2012-02-01 |

Uppladdning av styrkorna för respektive emot Putin pågår för fullt inför presidentvalet den 4 mars. Ett inslag i den brokiga skaran av demonstranter utgörs av en grupp fallskärmsjägarveteraner.
 
Den 4 februari genomför oppositionen mot Putin sin tredje stora demonstration för fria och rättvisa val. Den kommer att kompletteras av en Kremlorganiserad demonstration samma dag till stöd för Putin.
 
Myndigheterna i Moskva har gett oppositionen rätt att samlas vid Oktoberplatsen för att sedan marschera längs Jakimankagatan till Bolotnajatorget nära Kreml, där ett massmöte hölls den 10 december förra året. De Putin-vänliga styrkorna ska samlas ute vid Segerparken, minnesmärket över segern i andra världskriget. Kremls politiska konsulter har liksom oppositionen förstått betydelsen av att skapa händelser om vilka medierna kan rapportera.
 
Visserligen anser de flesta bedömare att utgången av valet är given - Putin kommer att vinna. Demonstrationer, manifestationer och aktioner är ändå viktiga. De ger en fingervisning om vad för slags folkliga stämningar Putin kommer att möta under sina kommande sex år vid makten.
 
Den 20 januari uppträdde den feministiska punkgruppen ”Pussy Riot” på Röda Torget där de spelade en Putin-kritisk sång. Iklädda tunna, färgglada kläder, rustade med elgitarrer och högtalarutrustning genomförde de sin aktion i bitande kyla. Och lade omedelbart ut den på internet för beskådan.  Manifestationen var den senaste i raden av aktioner som Pussy Riot genomfört under de senaste månaderna. I blixtsnabba insatser tar de alla med häpnad och hinner försvinna innan någon hunnit reagera.
 
På internet intensifieras förvalsaktiviteterna och där dominerar kritiken mot Putin. Humorn, ironin och löjet är mäktiga vapen. Nätet ger möjlighet för nya grupper av kritiker att framträda.
 
Den senaste kategorin kritiker kommer från den ryska armens stolthet – fallskärmsjägarna. En stor hit på internet är rockgruppen ”Fallskärmsjägarveteraner mot Putin”. Det är en grupp på fem före detta ”desantniker”, det vill säga fallskärmsjägare, som öppet framträder med sina namn i skarp kritik mot Putin. I en intervju för den internetburna TV-kanalen Dozjd hävdar de att de har stöd från många inom Förbundet för fallskärmsjägarna, där såväl före detta som nuvarande fallskärmsjägare ingår. 

Putins kritiker menar att han är skyldig till tillståndet i samhället och till den omfattande korruptionen. Under sina åtta år som president och fyra som premiärminister har han ännu inte tagit itu med de reformer landet behöver för att kunna hantera sina problem. Nu försöker han ändå presentera sig som en man som inför sina kommande sex år vid makten ska förändra och modernisera landet, bekämpa korruptionen och utveckla ekonomin.  Fler börjar upptäcka att ”kejsaren är naken”. De före detta fallskärmsjägarna i rockbandet på nätet kräver Putins avgång.
 
Här spelar fem medelålders män stillsam rock där de i skarpa ordalag ställer Putin till ansvar. I intervjun på Dozjd säger de sig representera ”vanligt folk”, det vill säga bortom medelklassen och de intellektuellas skaror, vilka hittills dominerat de stora demonstrationerna mot valfusket. Även om fallskärmsjägarna inte företräder någon majoritet av folket, representerar de en ny kategori Putinkritiker. Och de speglar de nya framväxande stämningarna i det ryska samhället.
 
Text: Lena Jonson, Senior Research Fellow vid UI.


Om UI-bloggen

Arkiv