Oklart vem Putin vill samarbeta med


Av: Karin Ekström

2012-11-05 |

De senaste årens förbättrade relationer mellan USA och Ryssland står på spel i det stundande amerikanska presidentvalet. Republikanen Mitt Romney har förklarat att Ryssland är USA:s geopolitiska fiende nummer ett, men ändå finns det skäl som talar för att Moskva kanske föredrar Romney framför Obama.

Det amerikanska valet närmar sig med stormsteg. Det ska bli särskilt spännande att se hur de rysk-amerikanska relationerna kommer att utvecklas under nästa mandatperiod. Under ett möte mellan Dmitrij Medvedev och Barack Obama i Seoul tidigare i år, sade Medvedev att ’’de senaste tre åren har kanske varit de tre bästa åren i relationerna mellan våra två länder under det senaste decenniet’’.  Om man ser till uppnådda mål är det mycket som talar för att det stämmer. Men vad händer om republikanen Mitt Romney tar hem valsegern? Vilken kandidat Ryssland helst vill se på posten har varit en intressant debattfråga inom ryska medier de senaste månaderna.

Vid en snabb anblick verkar Obama vara ett mer acceptabelt val för Putin än rivalen Romney. Det är alltid lättare att samarbeta med en kandidat som är villig att mötas halvvägs - särskilt i frågor kring missilförsvaret - än med en man som anser att Ryssland är USA:s geopolitiska fiende nummer ett, något som Mitt Romney proklamerade under sin valkampanj tidigare i höstas. I en intervju med statligt ägda TV-kanalen Russia Today överöste Putin för ett tag sedan lovord över det pragmatiska förhållandet mellan Ryssland och den sittande amerikanska presidenten. Konservativa röster i USA hävdade snabbt ett ryskt stöd för Obama. Sedan dess har republikanerna kritiserat Obamas mjukare politik gentemot Ryssland och Mitt Romney har kallat den så kallade omstartspolitiken, det vill säga det rysk-amerikanska beslutet våren 2009 att ge relationerna en ny start, för ”tidernas största misstag”.

Romney har i sin valkampanj presenterat en energiplan som han menar ska göra USA självförsörjande på olja från år 2020. Republikanernas energiplan är en gudagåva för Putin-administrationen, eftersom den praktiskt taget garanterar ett högre oljepris inom en överskådlig framtid. Obama däremot stödjer förnyelsebar energi, vilket skulle vara ett skäl för Putin att stödja Romney framför Obama, menar den New York-baserade ekonomen Alexei Bayer i tidningen Moscow Times. Men en seger för Romney kan troligtvis innebära en ökning av ryska militära utgifter och en kapprustning är något som ryssarna teoretiskt sett inte har råd med. Det militärpolitiska etablissemanget i Ryssland är därmed oroliga för den anti-ryska iver som amerikanska neokonservativa förespråkar, samtidigt som patrioter bland dem ser de nu hårdnande attityderna mellan USA och Ryssland som en legitim chans att modernisera ryska väpnade styrkor.

Romneys aggressiva retorik är i mångt och mycket färgad av den pågående valkampanjen. Men i händelse av en republikansk seger kommer den amerikanska utrikespolitiken gentemot Ryssland troligtvis att vara densamma som under Obama, om än lite frostig. Ett samarbete med Ryssland är angeläget för USA, inte minst när det gäller bekämpning av terrorism och organiserad brottslighet, situationen i Afghanistan och kärnvapenfrågor.

Däremot har Obama-administrationen drivit den mest realpolitiska och minst ideologiska utrikespolitiken i USA:s historia sedan slutet av det kalla kriget. Framgången med omstartspolitiken beror till stor del på den mjukare linje som USA fört gentemot Ryssland. Betyder detta att Ryssland föredrar att se Obama omvald? Inte nödvändigtvis. Administrationens beslut att fortsätta planerna på ett europeiskt missilförsvar utan Rysslands medverkan har setts som ett svek.

Med omstartspolitiken dödförklarad och det faktum att Putin upplever minskad popularitet på hemmaplan, vidtar Kreml allt mer repressiva åtgärder för att få fortsatt stöd från sina anhängare. För att framstå som landets beskyddare behöver Putins Ryssland yttre hot. Det har resulterat i en annan typ av relation gentemot USA, karakteriserad av offensiv retorik från Moskva. Romney och hans politik ger Kreml svepskäl att vidmakthålla USA som ett hot. Med sin kritik av Putin och omstartspolitiken, anses Romney i vissa kretsar vara en bättre lämpad kandidat – och rival till Ryssland. 

Text: Karin Ekström, stipendiat vid UI.


Om UI-bloggen

Arkiv