FN-experter anklagar Rwanda för stöd till kongolesiska rebeller


Av: Lena Karlsson

2012-11-22 |

Oroligheterna i östra Kongo-Kinshasa tilltar. Rebellgruppen M23 har intagit staden Goma, provinshuvudstad i Norra Kivu och hotar att fortsätta mot huvudstaden Kinshasa. FN:s expertgrupp för Kongo-Kinshasa har i flera rapporter riktat skarp kritik mot Uganda och framför allt Rwanda som anklagas för att aktivt stödja rebellrörelsen.

Mycket har redan läckt ut från den senaste drygt 200-sidiga rapporten som först nu har publicerats i sin helhet. Liknande anklagelser har också kommit från människorättsorganisationen Human Rights Watch.
Enligt FN:s experter styrs M23 i praktiken av den rwandiske försvarsministern, general James Kabarebe, och den kongolesiske rebelledaren Bosco Ntaganda, som sedan tidigare är efterlyst av Internationella brottmålsdomstolen (ICC) för krigsförbrytelser. Rwanda ska också ha försett rebellerna med vapen, politisk rådgivning och rekrytering av soldater.

Den regionala samarbetsorganisationen ICGLR utsåg i somras Uganda som medlare mellan den kongolesiska regeringen och M23. Men från allt fler håll ifrågasätts om den ugandiska regeringen kan fortsätta att medla i konflikten. Enligt expertgruppen har Uganda bland annat ha bidragit med vapen, men ugandiska trupper ska också ha slagits tillsammans med M23 när rebellerna i juli försökte ta över flera städer i Rutshur-territoriet.

 

Text: Lena Karlsson, redaktör vid Utrikespolitiska institutet.

Tips: Här kan du läsa expertgruppens rapport. På UI:s webbplats Landguiden.se kan du läsa mer om situationen i Kongo-Kinshasa.


Om UI-bloggen

Arkiv