Korruption i Europas hjärta


Av: Anna Takman

2012-10-30 |

Österrikes politiska scen har det senaste året dominerats av omfattande korruptionsskandaler som involverar toppolitiker från alla läger. Inför parlamentsvalet 2013 kan det växande politikerföraktet leda till att den politiska kartan radikalt ritas om.

Korruptionsskandalerna i Österrike har växt till en politisk storm och har uppdagats såsom fallande dominobrickor det senaste året. Inblandade är toppolitiker, VD:ar från näringslivet och stormrika lobbyister. Oegentligheter i företagskontrakt och handelsavtal har resulterat i att skattebetalarna lurats på flera miljarder euro. Svågerpolitik och mutor har länge förekommit i landet, men det är under de senaste åren som brotten ökat i omfattning och blivit alltmer flagranta. De mest drabbade branscherna är de sektorer där staten är eller har varit delägare i företag, exempelvis inom energi-, transport- och telekomsektorn.

Österrikes president Heinz Fischer har efterfrågat en ”clean hands policy”, en anspelning på de landsomfattande korruptionsutredningar som genomfördes i Italien under 1990-talet. Där mynnade utredningarna slutligen ut i att flera av de gamla partierna upplöstes och nya bildades. Dit är det fortfarande långt kvar i Österrike där de två största partierna, det Socialdemokratiska partiet SPÖ och det borgerliga Folkpartiet ÖVP, har en dominerande ställning. De har styrt landet i omgångar sedan andra världskriget, bland annat i gemensamma storkoalitioner.

Nu utreder polisen anklagelser mot fem ministrar i den före detta koalitionsregeringen mellan ÖVP och de högerpopulistiska partierna FPÖ och BZÖ, gällande korruption, mutor och pengatvätt. I en annan affär misstänks den före detta finansministern Karl-Heinz Grasser för maktmissbruk i samband med försäljningen av statsägda lägenheter och i ett tredje fall är det en före detta inrikesminister och europaparlamentariker som mot mutor har blandat sig i affärskontrakt värda flera miljoner euro. Inte heller den nuvarande regeringen går fri från anklagelser, självaste förbundskanslern Werner Faymann (SPÖ) granskas i ännu ett fall tillsammans med sin statssekreterare för maktmissbruk och förskingring av offentliga medel.

Det hela började då finanskrisen slog till. Av en slump upptäcktes suspekta transaktioner i kölvattnet av en nära kollaps av ett österrikiskt fastighetsbolag 2009, och sedan dess har det bara rullat på. En positiv effekt av dessa avslöjanden kan bli att Österrikes rättssystem moderniseras, grogrunden för korruption har funnits där i många år. De politiska effekterna är mer osäkra. Efter att först ha chockats av korruptionsskandalerna, har stora delar av den österrikiska befolkningen nu tappat intresset för politiken.  8 av 10 österrikare ansåg i en Eurobarometer-enkät från februari i år att korruption var ett stort problem i landet, en siffra som stigit från 61 procent år 2009. 89 procent av de tillfrågade i en enkät från mars i år ansåg att deras politiker var korrupta, och mellan 2000 och 2011 halverades siffrorna över vilka som var intresserade av inrikespolitiken till bara 26 procent.

Det enda etablerade partiet som inte står anklagat för några korruptionsbrott är De gröna och det var De grönas Gabriela Moser som fram tills nyligen ledde den parlamentariska kommitté som undersökte anklagelserna mot regeringen. I mitten av september hoppade hon av uppdraget, hennes ledarskap försvårades av spekulationer kring om de politiska partierna skulle hindra eller bromsa kommitténs arbete med parlamentsvalet i september 2013 i sikte.

Den politiktrötta opinionen straffar nu de etablerade partierna och de populistiska partiernas väljarbas växer. Främlingsfientliga och EU-skeptiska partier har haft många framgångar i Österrike de senaste decennierna, men två av de mest framträdande högerpopulistiska partierna – FPÖ och BZÖ – är nu även de indragna i korruptionsskandalerna. Frågan är vilka dessa partiers väljare istället vänder sig till. Möjligheten finns för De gröna att växa som det enda etablerade parti som inte drabbats av korruptionsanklagelser. Eftersom högerpartierna är de värst drabbade av skandalerna finns även möjligheten att Socialdemokraterna lyckas bättre.

I det politiska klimatet finns dock även chanser för nya partier att etablera sig. Ett sådant är Team Stronach, ett parti bildat av den 80-årige österrikisk-kanadensiske affärsmannen Frank Stronach och registrerat så sent som den 25 september i år. Partiet är liberalt men bygger i hög grad sin grundpå den utbredda EU- och euroskepticism som finns i landet. En av partiets paradfrågor är att Österrike ska gå ur eurosamarbetet, ett budskap som hittills har lockat omkring 10 procent av väljarna i opinionsmätningarna. Den stora skillnaden från tidigare EU-skeptiska partier är att Team Stronach inte har ett främlingsfientligt budskap och partiet har därför stora chanser att locka väljare från både höger och mitten. Frank Stronach marknadsför sig själv som en ny och frisk röst i röran som de etablerade partiernas korruptionsaffärer lämnat efter sig, och kanske blir det en ny politisk karta som vi ser vid nästa val.

Text: Anna Takman, stipendiat vid Utrikespolitiska institutet.

Tips: Missa inte hösterbjudandet på de nyligen uppdaterade häftena av Länder i fickformat - västra och södra Europa där Österrike ingår.

 


Om UI-bloggen

Arkiv