200-årig krigartradition går i graven


Av: Per Jönsson

2012-01-24 |

Världens mest kända och respekterade legosoldater är snart ett minne blott. Gurkhakrigarna från Nepal, som slagits under brittisk och senare även indisk flagg sedan 1815, ska avvecklas, efter beslut i det maoistdominerade nepalesiska parlamentet.


De har kallats ”FN:s mest effektiva fredssoldater”, inte minst efter att blotta ryktet om annalkande ghurkasoldater i blå basker var nog för att skrämma fientliga förband på flykten under Kongokrisen på 1960-talet. Dessa legosoldater från Nepal har tjänstgjort i otaliga krigshärdar runtom i världen – under de båda världskrigen, på senare tid i Irak och alltjämt i Afghanistan. De allra första gurkhakrigarna rekryterades till brittiska armén redan 1815 efter kriget mellan Brittiska Indien och kungariket Nepal. I dag finns fortfarande bortåt 4 000 anställda gurkhas i brittiska armén och drygt 30 000 i indiska krigsmakten.

Men nu tycks gurkhaepoken snart vara slut. Häromdagen rekommenderade ett enhälligt utskott i det maoistdominerade nepalesiska parlamentet att systemet med rekrytering av landets unga män till utländsk soldattjänst måste avskaffas, rapporterar nättidningen Asia Times Online.

Visserligen får många nepaleser på så sätt en välbetald sysselsättning, menar lagstiftarna, men samtidigt medför det att ”landet inte alltid kan möta omvärlden med högburet huvud”, och det leder på sikt till en oacceptabel brain drain.

Helt kommer dock knappast de hårdföra gurkhakrigarna med sin karaktäristiska böjda sabel, kukri, att försvinna. Många gurkhas rekryteras efter sin militärtid som livvakter och vaktsoldater av andra länder och privatpersoner – exempelvis lär fotbollsstjärnan Wayne Rooney ha anställt en gurkha som vaktkonstapel vid sin herrgård utanför Manchester. Och eftersom många ex-gurkhasoldater har bosatt sig i Storbritannien och Indien förväntas deras söner bilda en ny generation av icke-nepalesiska gurkhas som för traditionen vidare.Om UI-bloggen

Arkiv