Hemvändande kineser firar drakens år


Av: Petter Cohen och Björn Jerdén

2012-01-23 |

I dag, den 23 januari, infaller det kinesiska nyåret och vi går in i drakens år. Att fira nyåret tillsammans med nära och kära är en självklarhet i den familjecentrerade kinesiska kulturen.

Men att träffa släkten har för många blivit ett komplicerat företag. I takt med de senaste decenniernas modernisering har åtskilliga familjer splittrats när hundratals miljoner fattiga kineser sökt sig till landets tillväxtregioner.

Veckorna före och efter nyårsafton pågår således Kinas motsvarighet till den svenska jultrafiken. De flesta kineser har inte råd att flyga. En överväldigande majoritet av alla hemvändare väljer tåg eller långdistansbussar. Anstormningen ställer stora krav på systemet.

Inför varje nyår upprepas bekanta scener på storstädernas tågstationer. Kånkandes på färgglada plastväskor fullproppade med presenter till släkt och grannar köar härdade migrantarbetare i dagar för de hett eftertraktade biljetterna. Många väntar förgäves för att till slut ge upp och nöja sig med en biljett efter nyårsafton.


Text: Björn Jerdén, medarbetare på UI och doktorand i statsvetenskap, Stockholms universitet.

Bilder: Petter Cohen, bildjournalist. Mer om honom hittar du på: www.pettercohen.com.

Bilderna är tagna på Pekings västra tågstation, på tåget mellan Peking och Chengdu och i Sichuanprovinsen.

Kina11 nyarsafton


Kina7 nyarsafton


Kina6 nyarsafton


Kina10 nyarsafton


Kina4 nyarsafton


Kina8 nyarsafton


Kina1 nyarsaftonOm UI-bloggen

Arkiv