Syriens Assad står och faller med ayatollornas Iran


Av: Per Jönsson

2011-09-05 |

 

Skall den ”arabiska våren” nå även Syrien? Tumskruvarna börjar dras åt kring diktatorn Bashar al-Assad som nu under ett halvår har låtit mörda tusentals fredliga frihets- och demokratiaktivister. EU och USA har fördömt Assads övervåld och skärper sanktionerna mot Syrien även om man inte vågar eller kan ingripa militärt där som i Libyen. 

Också Arabförbundet och grannstormakten Turkiet tycks ha tappat tålamodet med Assads välde. Men det är först om den islamiska stormakten Iran tar sin hand från Assad som den syriska diktaturen hamnar i ett verkligt kritiskt läge. Och ayatollornas Iran är inbegripet i en dramatisk maktkamp med oljejätten Saudiarabien om herraväldet inte bara i Syrien och Libanon utan också över hela Persiska viken-regionen. 

Mer om denna giganternas rivalitet i Mellanöstern hittar du i det senaste numret av Världspolitikens Dagsfrågor: ”Ayatollornas Iran på offensiven”.

 

Text: Per Jönsson, Associerad redaktör för UI-bloggen.


 


Om UI-bloggen

Arkiv