Nato hjälpte al-Qaida-islamister att ta kontroll över Tripoli


Av: Per Jönsson

2011-08-29 |

President Nicholas Sarkozy har plötsligt blivit en hjälte i Frankrike för sin insats i störtandet av Libyens diktator Kadafi. Men redan börjar fransmännen fråga sig om Sarkozy i själva verket har lierat sig med libyska radikala islamister med koppling till al-Qaida skriver franska agravox.fr. 

Enligt bland annat Asia Times har Nato-alliansen i praktiken hjälpt al-Qaida-islamister att ta den militära kontrollen över huvudstaden Tripoli, samtliga militära befälhavare inom rebellrörelsen har radikal islamistisk bakgrund.

Redan före Kadafis flykt från Tripoli stod det klart att det nationella övergångsrådet i Benghazi och rebellerna som intog Tripoli var två tämligen olika storheter, politiskt såväl som militärt. Nu börjar det, enligt debka.com, strömma in rapporter om att det var den al-Qaidaanknutna milisen LIFG – ungefär Libysk-Islamistiska Stridsgruppen, som förde kommandot när Kadafitrupperna drevs ut ur huvudstaden. 

LIFG leds av Abdelhakim Belhadj,
 som under flera år stred som jihadist, ”gudskrigare” i Afghanistan. 2007 upptogs LIFG formellt som medlem av centrala al-Qaida varvid Belhadj utropades som ”Gudskrigarnas furste” av al-Qaidas nuvarande ledare Ayman Zawahiri. I sina många publikationer har Belhadj bland annat förklarat att LIFG motsätter sig alla som förordar demokrati eller tror att seger för islam kan vinnas på annat sätt än genom heligt krig.

Läs också Barbro Hedvalls artikel på UI-bloggen.


 


Om UI-bloggen

Arkiv