Fransk-ryska attackfartyg hot mot USA


Av: RiaNovosti

2011-06-30 |

Enligt ordföranden i USA-kongressens utrikesutskott Ileana Ros-Lehtinen utgör Frankrikes försäljning av avancerade hangarattackfartyg till Ryssland ett klart hot mot USA:s och hela Europas säkerhet, uppger ryska nyhetsbyrån RiaNovosti.

Paris och Moskva har just slutit kontrakt på motsvarande 11 miljarder kronor för två attackfartyg i Mistralklassen som ska börja levereras 2014. Mistralfartyget är 200 meter långt och kan bära 16 stridshelikoptrar, 4 landstigningsfartyg och 70 pansarfordon. Att Frankrike struntar i riskerna med att sälja avancerade örlogsfartyg till Ryssland är djupt oroväckande, menar Ros-Lehtinen. Frankrikes president Nicolas Sarkozy hyllar däremot kontraktet med Ryssland som ett tecken på ”strategiskt partnerskap” mellan de båda länderna.


 


Om UI-bloggen

Arkiv