”IMF-chefens sexövergrepp rena bagatellen”


Av: Disa Håstad

2011-06-17 |

Medan hotellstäderskor i New York demonstrerar utanför domstolen där IMF-chefen Dominique Strauss-Kahn ska stå till svars för sitt sexuella övergrepp spekulerar afrikanska krönikörer på webben över vad som skulle hänt deras modiga medsyster - om hon stannat i Afrika.

Om en fattig hotellstäderska hade anklagat en mäktig afrikansk man för att tafsa på henne och försöka våldta henne - vad hade hänt? skriver den kände nigerianske författaren Okey Ndibe, som numera bor i USA (hans blogg läses dock hemma i Nigeria och citeras där). Tänk er att hon hade gått till en polisstation i Nigeria och sagt att någon i Nigerias regering hade velat tilltvinga sig sex. Jag är övertygad att ingen nigeriansk polis hade vågat gå in i förstaklassavdelningen på ett plan och tvinga en passagerare att stiga ut.

Nej, skriver Ndibe, vad som skulle ha hänt är: hennes vänner skulle ha sagt att nu har hon tur; bara mjölka den mannen på pengar så länge han vill ha henne! Och se till att hennes släktingar får jobb på ministeriet! Om hon skulle säga till sina släktingar att hon ville rapportera honom skulle de fråga vem som har förbannat henne så hon blivit tokig? Vet hon inte att ingen man vill gifta sig med henne om hon avslöjar vad som hänt?

Låt oss säga att hon är galen nog att gå till polisstationen. Det skulle bli hennes livs största misstag. Hon skulle bli utskrattad och inlåst för att hon vågade höja sin röst mot en "hel minister", hon "en ingenting". Hon fantiserar bara! Troligen skulle sedan alla män på polisstationen ge sig på henne.

Om den stackars kvinnan skulle gå till pressen (där Ndibe tvivlar på att någon skulle trycka hennes story) skulle naturligtvis ministern i fråga genast dementera det hela och bedyra hur lyckligt gift han var. Han skulle sedan sätta igång statsmaskineriet för att arrestera kvinnan.  Den lokale hövdingen eller kungen i kvinnans by skulle göra uppvaktning hos ministern och be om ursäkt och säga att kvinnan är "för ung" för att veta vad hon gör.

Kvinnan själv skulle tvingas göra avbön i en tidning och säga att någon av ministerns fiender hade tvingat henne. Hennes släktingar skulle köpa annonsplats för att be om ursäkt å hennes vägnar. Det sista som skulle hända vore att någon tog henne på allvar, skriver Okey Ndibe.

Om någon läsare tror att detta sätt att tänka beror på att Ndibe bor utomlands och vågar kritisera därifrån - glöm det. Också en muslimsk debattör, Salisu Suleiman i den nigerianska dagstidningen Next, har grubblat över städerskan: Om hon talade med sin arbetsgivare skulle denne - säg Hilton Hotel i Nigerias huvudstad Abuja - genast söka hitta något i städerskans liv som gör att de kan avskeda henne genast. Om hon gick till polisen skulle ingen tro henne. Skulle en nigeriansk polis verkligen våga stå upp mot en stor utländsk man, en av de mäktigaste i världen och TVINGA HONOM LÄMNA ETT FLYGPLAN? Nigeria är tacksamt att stora män kommer till landet och de ska naturligtvis få sin vilja fram.

Bägge debattörerna drar sina slutsatser om politikers oberörbarhet och kvinnors ställning i Afrika. Kvinnorna är både förtryckta och tvingade till tystnad, skriver Ndibe. Kvinnorna i Afrika gör allt slavarbete och hon har mycket långt till friheten, skriver Suleiman.

Inte alla (men de flesta) som kommenterar inläggen håller med. I Nigeria skulle Strauss-Kahn inte ha behövt våldta, skriver en debattör, för kvinnorna skulle ha stått på rad. Men kvinnorna i Europa har blivit mopsiga och kan numera använda spermabanker. Andra påpekar att kvinnorna i norra Nigeria (där majoriteten är muslimer) är visserligen de mest outbildade och maktlösa i världen, som Suleiman så riktigt säger. Men det behöver inte vara Allahs vilja att det ska vara så. Sedan fortsätter det vanliga nord-sydkriget. Att verkligen debattera kvinnans ställning har allmänheten i Afrika ännu långt till.

Text: Disa Håstad. Tidigare utrikeskorrespondent på Dagens Nyheter, nu skribent på UI-bloggen. Disa skriver också böcker om postkolonialism i Afrika och det tidigare Sovjetimperiet. Hennes senast publicerade bok "Frihetens frestelser" handlar om ledarskap i Afrika och Centralasien. Alla skribenter ansvarar själva för sina texter.
Om UI-bloggen

Arkiv