Mellanösterns nya stormakter


Av: Per Jönsson

2011-10-03 |

Den gamla arabiska stormakten Egypten har ånyo hamnat i nyhetsflödet genom den ”arabiska våren” 2011. Mellanösterns militära bjässe Israel är likaså hett nyhetsstoff genom palestiniernas försök att vinna erkännande som stat i FN. Men den verkliga dynamiken i Mellanöstern hittar man numera på andra håll.

Dels genom Turkiet, som efter nio år med det moderat-islamiska AKP vid makten har yxat fram en helt ny ledarroll i gränslandet mellan öst och väst. Dels genom Iran som under decenniet efter den 11 september har upplevt en fenomenal strategisk positionsförbättring med starkt vidgade möjligheter till maktpolitisk expansion i regionen. Dels genom Europeiska unionen som genom nya kriterier för bistånd och demokratiseringskrav har skapat nytt fokus på närområdet söder och öster om Medelhavet.

Om dessa tre nygamla giganter i Mellanöstern föreläste forskningschefen vid Utrikespolitiska institutet Hanna Ojanen, redaktören för UI-bloggen Per Jönsson och UI:s direktör Anna Jardfelt vid ett seminarium på UI den 29 september.

Här kan du läsa deras artklar:

Turkiet – Mittens rike i Afroeurasien av Hanna Ojanen, forskningschef Utrikespolitiska institutet.
EU – stormakt för demokrati i Mellanöstern? av Anna Jardfelt, direktör Utrikespolitiska institutet.
Iran - stormaktsimperium utan krig? av Per Jönsson, associerad redaktör UI-bloggen. Han har också nyligen skrivit om Iran i Världspolitikens Dagsfrågor: Ayatollornas Iran på offensiven.

Fortbildning
Nästa fortbildningsseminarium i utrikes- och säkerhetspolitik äger rum den 20 oktober. Här hittar du mer info.Om UI-bloggen

Arkiv