Homosex och IRA-mord dominerar irländska presidentvalet


Av: Lena Karlsson

2011-10-26 |

Irlands president har inget stort formellt politiskt inflytande och de irländska presidentvalskampanjerna brukar vara tämligen städade. Men så är det inte i år. Vem som vinner i torsdagens val är i högsta grad en öppen fråga, skriver Lena Karlsson.


TV-kändisen och affärsmannen Seán Gallagher ledde klart i de senaste opinionsmätningarna, men har de senaste dagarna fått problem med att förklara tveksamma lån inom det egna företaget och turerna kring ett kampanjbidrag till det forna regeringspartiet Fianna Fáil.

Valet sker mot bakgrund av den djupa ekonomiska krisen i landet, där den nya regeringen snart väntas skärpa de redan hårda besparingar som irländarna fått utstå. Misstron mot politikerna är stor efter alla bankskandaler och korruptionsaffärer. Det förr så mäktiga Fianna Fáil förknippas helt med krisen och är så impopulärt att partiet inte tyckte det var lönt att delta i presidentvalet.

Det finns ändå hela sju kandidater som vill ta över efter Mary McAleese som inte får ställa upp för omval. Förra gången det begav sig, 2004, ställde man helt sonika in valet, eftersom ingen motkandidat hade fått tillräckligt med stöd i parlamentet för att få ställa upp. McAleese, katolik från Nordirland, har varit minst lika populär som företrädaren Labourpolitikern och människorättsadvokaten Mary Robinson. Mary McAleese ses allmänt som arkitekten bakom den brittiska drottningens statsbesök i Irland tidigare i år (det första i landet på hundra år).

Favoritskapet i valet har växlat mellan flera kandidater som sedan fått se sina aktier falla efter en hård mediegranskning. Länge såg det ut som om David Norris skulle vinna. En slagfärdig akademiker som sitter i senaten som oberoende, protestant och öppet homosexuell.

Norris var nära att dra sig ur valet efter avslöjanden om att han, på senatens brevpapper, hade skrivit till israeliska myndigheter för att vädja om nåd för en tidigare älskare som haft sex med en 15-årig pojke. Detta är extra känsligt i Irland efter alla skandaler om sexuella övergrepp mot barn inom den katolska kyrkan. Att det dessutom visat sig att Norris fått sjukbidrag under de 16 år han suttit i senaten stärkte inte hans ställning. Han beslöt sig dock för att fortsätta kandidera efter att ha fått tusentals brev från väljare som bett honom om det.

En annan politiker som granskats hårt är Sinn Féins Martin McGuinness som tagit en paus från jobbet som vice försteminister i den nordirländska regeringen. Han är en av få politiker inom Sinn Féin som medgivit att han har haft en roll inom Irländska republikanska armén (IRA), men han har bedyrat att han lämnade organisationen redan 1974. I stort sett alla andra är övertygade om att han blev kvar inom IRA betydligt längre än så och att han länge hade en ledande roll inom dess arméråd. På valmöten har han konfronterats med barn till personer som dödats av IRA. Vid en TV-debatt i statlig TV häromveckan frågade programledaren Miriam O’Callaghan om hur han inför sin Gud hanterade ”det faktum att du var inblandad i morden på så många människor”.

McGuinness har beklagat sig över att han, som numera har goda relationer med ärkefienderna i Nordirland – Ian Paisley och Peter Robinson inom Demokratiska unionistpartiet, nu blir så hårt ansatt längre söderut. Samtidigt måste McGuinness ha insett att hans förflutna inom IRA skulle tas upp. Flera bedömare har sagt att McGuinness aldrig förväntat sig att vinna, men att han deltar för att fortsätta bygga upp Sinn Féins plattform söder om gränsen. Sinn Féin ledare Gerry Adams har redan valt att lämna Stormont, det nordirländska provinsparlamentet, till förmån för det irländska underhuset Dáil Éirann.

Sinn Féin-politikerns  chanser att vinna valet har minskat vartefter kampanjen har fortskridit, men en del bedömare menar att han inte ska räknas ut helt. En del röstar säkert på honom för att ge det irländska politiska etablissemanget en känga.

Gallagher, som är känd från TV i den irländska versionen av Draknästet och deltar som oberoende, har försökt markera att han står över det vanliga käbblet. Att gräsrötterna inom Fianna Fáil inte ska lastas för vad partiledningen gjort. Han har beskrivit sig som en av dessa gräsrötter, men i de uppgifter om valsar runt nu, har han anklagats för att ha förmedlat ett kampanjbidrag på 5000 euro till partiet och samtidigt arrangerat så att givaren, en man som dömts för smuggling av diesel, skulle få träffa den dåvarande premiärministern Brian Cowen.

Kanske blir det istället Labourpolitikern Michael D Higgins som till sist kammar hem segern. Higgins brinner för kulturfrågor och har ett stort engagemang för mänskliga rättigheter. Men hans ålder, Higgins är 70 år, anses ligga honom i fatet.

Guy Mitchell som ställer upp för Fine Gael, det nuvarande regeringspartiet, tycks inte ha någon möjlighet att vinna. Dana Rosemary Scallon, som vann Eurovisionsschlagerfestivalen 1970, och Mary Davis, tros inte heller ha någon chans att nå presidentposten.


Text: Lena Karlsson, redaktör på Utrikespolitiska institutet

Tips:

Läs mer om Irland i landguiden.seOm UI-bloggen

Arkiv