Fångutväxlingen - vad betyder den?


Av: Nathalie Besèr

2011-10-18 |

Fångutväxlingen mellan Hamas och Israel är genomförd. Efter fem år har den israeliske soldaten, Gilad Shalit, kommit hem till Israel. Samtidigt kommer 1027 palestinska fångar lämna israeliska fängelser.

Gilad Shalit tillfångatogs 2006 och har sedan dess hållits gömd i Hamasstyrda Gaza, något som har beskrivits som ett nationellt trauma i Israel.
Gershon Baskin
Egypten och den nya politiska verkligheten i Mellanöstern spelade en avgörande roll i förhandlingarna, men det gjorde också en av UI:s gästföreläsare. Fredsaktivisten och grundaren av IPCRI, Israel Palestine Center for Research and Information, Gershon Baskin var den som öppnade en ny kanal mellan Hamas och Israel i somras.

Torsdagen den 3 november kommer han till UI och berättar om förhandlingarna som ledde till fångutväxlingen. Mer info och anmälan hittar du här.


Om UI-bloggen

Arkiv