Israel och Hamas har enats om fångutväxling


Av: Natalie Besèr

2011-10-12 |

Efter fem år har Israel och Hamas slutligen enats om en överenskommelse som syftar till att växla den israeliske soldaten Gilad Shalit fri, mot att Israel släpper fler än 1000 palestinska fångar. Gilad Shalit tillfångatogs 2006 och hålls sedan dess gömd i Gaza, något som har beskrivits som ett nationellt trauma i Israel. Nu meddelar den israeliske premiärministern, Benjamin Netanyahu, att Gilad Shalit kan vara släppt inom några dagar.

Egypten och den nya politiska verkligheten spelade en avgörande roll i förhandlingarna, men också en av UI:s gästföreläsare hade en nyckelroll. Fredsaktivisten och grundaren av IPCRI, Israel Palestine Center for Research and Information, Gershon Baskin var den som öppnade en ny kanal mellan Hamas och Israel i somras. UI:s Natalie Besèr fick möjlighet att ställa några frågor till honom.

Hur känns det?
-Det är en enorm känslomässig storm inombords. Att Gilad äntligen ska få träffa sin familj igen känns underbart.

Vilken roll spelade du?
-En mycket liten. De verkliga hjältarna är David Meidan, premiärministerns specielle representant, som vågade satsa på detta spår och Ghazi Hamad från Hamas som arbetat med mig i över 5 år för att få till stånd en överenskommelse. Jag såg bara till att öppna en ny kanal i samtalen mellan Israel och Hamas. En kanal som var snabbare och på en högre nivå än tidigare. Man ska inte heller glömma premiärminister Benjamin Netanyahu som gick emot sin egen övertygelse och sa att det var dags att ta hem Gilad Shalit nu.

Vilka politiska förändringar har gjort överenskommelsen möjlig?
-Främst är det förändringarna i Egypten och Syrien som påverkat. Hamas hade tidigare ett av sina högkvarter i Damaskus. Nu har Hamas vänt Syrien ryggen och är på jakt efter en plats för att öppna kontor. Kairo är ett logiskt alternativ. I utbyte satte egyptierna press på Hamas. Det handlar om Egyptens relation till Gaza och hur de förbindelserna ska se ut. Sedan spelar Egyptens relation till Israel in. Israel bad nyligen Egypten om ursäkt för att man dödat egyptiska soldater efter ett terrorattentat i närheten av Eilat i Israel.

Hur ska du fira?
-Det gör jag först när jag ser att han verkligen är fri. Sedan tar jag mig gärna till Stockholm och till UI för att berätta om sanningen bakom överenskommelsen.

 

Tips: Sedan den här artikeln skrevs har fångutväxlingen skett och Gershon Baskin håller sitt löfte. Torsdagen den 3 november kommer han till UI och berättar om överenskommelsen.


Om UI-bloggen

Arkiv