Tunisien enda ljuspunkten i MENA-regionen


Av: Stefan Borg

2014-10-24 | MENA-regionen är i betydligt sämre skick nu än före den så kallade arabiska våren. Det sade Bahgat Korany, professor vid det amerikanska universitetet i Kairo, på ett forskarmöte i Spanien. Den enda ljuspunkten i regionen är Tunisien.


Försoning – den verkliga vägen till fred


Av: Erica Lundholm

2014-10-21 | Vad händer egentligen när vapnen har tystnat och freden ska byggas? Den frågan belyste Johanna Mannergren Selimovic på sin föreläsning "Efter kriget: Den svåra vägen till försoning", under en av UIs gymnasiedagar.


Historiskt maktskifte i Indonesien


Av: Pia Daleke

2014-10-20 | Idag, den 20 oktober, tillträder den f d möbelhandlaren Joko Widodo det mäktiga presidentämbetet i Indonesien. Hans installation utgör en vändpunkt, där landets ledartradition av ”starka män” med militär bakgrund från samhällets elit bryts. Men risken är stor att den folkkäre Widodo kommer att styras från baksätet av stenrika oligarker.


Blandade känslor inför transatlantiskt handelsutbyte (TTIP)


Av: Martina Johannesson

2014-10-17 | Bland amerikaner och européer finns i allmänhet starkt stöd för ett ökat handelsutbyte över Atlanten. Ändå är känslorna inför det planerade transatlantiska handels- och investeringsavtalet blandade. En bred majoritet av amerikanerna tror inte på att ökad handel leder till fler jobb och högre löner och i Europa är många skeptiska till att samordna olika regler och bestämmelser.


Ukrainas val och Rysslands kval


Av: Erica Lundholm

2014-10-16 | Kommer vapenvilan i Ukraina att hålla? Det var frågan som skulle besvaras när Andrew Wilson från European Council on Foreign Relations (ECFR) besökte UI för att prata om konflikten mellan Ryssland och Ukraina. På seminariet diskuterades utsikterna för en fortsatt vapenvila mellan staterna, vilka hinder som kan stå i vägen och hur det ukrainska valet den 26 oktober kan påverka situationen


Ebolaepidemin i Liberia – ”som en stor käftsmäll”


Av: Erica Lundholm

2014-10-15 | Världen är mitt uppe i den största ebolaepidemin någonsin, och ett av de värst drabbade länderna är Liberia. Eva Nunes Sörensson, chef för biståndet till Liberia på Sida, besökte nyligen en av UI:s gymnasiedagar för att förklara hur ebola lyckats borra sina klor så djupt in i det västafrikanska landet.


Putin vann valet åt Lettlands regering


Av: Arne Bengtsson

2014-10-09 | Rysslands aggression i Ukraina avgjorde valet i Lettland 4 oktober. De lettiska nationalisterna gick fram och den ryssdominerade vänstern gick tillbaka. Oron för massutvandring och avfolkad landsbygd överröstades av varningar för att Lettlands självständighet hotas om oppositionen vinner.


Bokslut Bildt


Av: Stefan Borg

2014-10-02 | Inför en fullsatt Sverigesal på UI sammanfattade Carl Bildt sin tid i Arvfurstens palats. Den avgående utrikesministern tecknade de senaste åtta årens utveckling i världen från en svensk horisont. Kontentan av analysen var att världen idag på många sätt karakteriseras av realpolitikens återkomst, där agendan domineras av hårda säkerhetspolitiska frågor som får samsas med vissa (relativt) nya utmaningar som klimatfrågan och försök att minimera statlig censur av internet.


Om UI-bloggen

Arkiv