Afrikas utveckling: trots olikheter är utmaningar desamma


Av: Peter Stein

2014-07-28 | Afrika består av över 50 länder med olika storlek, befolkningsunderlag och ekonomisk utveckling. En materia svår att generalisera. Trots olikheter är utmaningar desamma. En är höga födelsetal (med undantag för Nord- och Sydafrika).


Afrikas tillväxt; högre än globalt genomsnitt


Av: Peter Stein

2014-07-25 | I går (24 juli) publicerade Internationella valutafonden (IMF) en konjunkturrapport som prognostiserar att världsekonomins tillväxt blir 3,4 % i år och 4,0 % nästa år. I en första av två artiklar skriver nationalekonom Peter Stein om Afrikas ekonomi och tillväxt.


Fortsatt våld drabbar kvinnor i Libyen


Av: Disa Kammars Larsson

2014-07-11 | När Libyens vallokaler stängdes den 25 juni 2014 nåddes landet av nyheten att Salwa Bughaighis, en känd människorättsadvokat och försvarare av kvinnor rättigheter hade mördats i sitt hem. Hon hade skjutits i huvudet av fem maskerade män som flydde från platsen.


Nionde juli, en dag att sörja


Av: Erik Persson

2014-07-09 | I skuggan av rapporteringen från Syrien, Ukraina och Irak fortsätter inbördeskriget i Sydsudan med otroliga umbäranden och stort lidande.  Idag för tre år sedan, den nionde juli 2011 blev Sydsudan fritt från det förtryckande styret under Khartoum.


EU, Nato och Syrien – livlig utrikespolitisk debatt i Almedalen


Av: Anna Tornberg

2014-07-04 | När företrädarna för de åtta ungdomsförbunden drabbade samman i en utrikespolitisk debatt inför höstens val så var enigheten stor i frågor som att EU borde driva klimatarbetet med större kraft, att det vore bra om EU rev sina handelshinder mot fattiga länder och att Sverige borde utöka sitt humanitära bistånd till Syrien. Natomedlemskap, flyktingfrågan och eventuella internationella interventioner i Syrien delade däremot panelen


Jean-Claude Juncker och det demokratiska underskottet


Av: Kjell Goldmann

2014-07-02 | Europeiska rådets beslut att nominera Jean-Claude Juncker till president i Europeiska kommissionen är ett ”språng framåt för demokratin", enligt Pervenche Berès, socialistisk ledamot av Europaparlamentet.


Oroligt i Kenya efter attentat


Av: Lena Karlsson

2014-06-27 | Sedan mitten av juni har över 60 människor dödats i tre attentat i den kenyanska Kustprovinsen. Somaliska islamister i al-Shabaab har tagit på sig två av dåden, men president Uhuru Kenyatta hävdar att alla bevis tyder på att de istället utförts av en inhemsk grupp. Detta tolkas, åtminstone av många regeringsanhängare, som att han pekar ut oppositionsalliansen Cord och dess ledare Raila Odinga.


Svenska röster om Nato-medlemskap


Av: Kaisa Pulkkinen

2014-06-24 | Vårens utveckling i Ukraina och Ryssland har väckt en växande säkerhetspolitisk debatt här hemma i Sverige. Frågan om hur Sverige ska orientera sig på den Europakarta som plötsligt genomgått både geografiska och ideologiska ändringar har ställts. Ska Sverige hålla sig till sin säkerhetspolitiska alliansfrihet eller är det dags att närma sig den omstridda alliansen Nato?


Om UI-bloggen

Arkiv