Kan Italiens nya premiärminister vända skutan?


Av: Anton Wilén

2014-04-23 | – Kanske är det så att man inte kan vara en särskilt trevlig person i Italien om man vill se saker hända, sade Kristina Kappelin om den nytillträdde italienske premiärministern Matteo Renzi. ”Oroa dig inte, jag vill inte åt din stol” hade han skrivit på Twitter till Enrico Letta – två veckor innan han själv ”kuppade” den till sig från den före detta premiärministern. Framför sig har Renzi nu en diger uppgift – att lösa landets ekonomiska kris och förändra Italien.


”Modern häxprocess del i Putins nya civilisatoriska uppdrag”


Av: Erik Larusson

2014-04-22 | – Processen mot Pussy Riot är ett bra exempel på hur ledningen i dagens Ryssland för landet tillbaka till medeltiden, uppgav den rysk-amerikanska författaren och aktivisten Masha Gessen när Pussy Riots aktion och dess effekter på det ryska samhället diskuterades vid ett seminarium på Utrikespolitiska institutet.


Kampen mot barnsoldater kräver ny säkerhetsdoktrin


Av: Disa Kammars Larsson

2014-04-16 | Barn har allt mer blivit en del av lågintensiva konflikter och barnsoldater är inget undantag. Rekrytering av barnsoldater utgör ett vapensystem som opererar utanför det internationella systemet av folkrätt. Säkerhet i vår tid kräver nytänk och modiga politiker som vågar satsa på det förebyggande arbetet, menar pensionerade general Roméo Dallaire, som var överstebefälhavare för FN:s styrkor under folkmordet i Rwanda.


Rysk krishantering


Av: Anton Wilén

2014-04-16 | Medborgarengagemang via sociala medier ses ofta som ett hot snarare än en tillgång, sade Greg Simons på ett seminarium på UI där Rysslands krishanteringsförmåga diskuterades – från naturkatastrofer till den våldsamma konflikten i norra Kaukasus.


TTIP – mer än bara handel


Av: Erik Brattberg

2014-04-15 | I ett års tid har nu förhandlingarna mellan EU och USA om det ”transatlantiska frihandels- och investeringspartnerskapet”, kallat TTIP, pågått. Även om flera viktiga framsteg har gjorts återstår fortfarande en rad kniviga frågor. Det ursprungliga målet att ingå ett slutligt avtal under 2015 kommer troligen inte att nås. Det kan mycket väl dröja till 2017 innan ett avtal är klart, om ens då.


Geopolitik i centrum på ISA-konferens


Av: Stefan Borg

2014-04-14 | Vid årets upplaga av International Studies Association-konferensen diskuterades allt från handelspolitik och FN:s barnkonvention till FN:s roll vid ett eventuellt zombie-anfall. Man ställde sig också frågan vad ämnet Internationella relationer egentligen är och bör vara.


Vilket EU vill vi ha?


Av: Nils Karlson

2014-04-09 | Vilket EU vill vi ha? Det borde vara den avgörande frågan i valet till Europaparlamentet. Men också i den offentliga diskussionen de år som följer. EU är idag nämligen lika mycket inrikes-, som utrikespolitik.


EU profilfråga för brittiska partier


Av: Lena Karlsson

2014-04-09 | När Nigel Farage och Nick Clegg grälade om det brittiska EU-medlemskapet i en andra TV-sänd debatt försökte den brittiska premiärministern David Cameron, trots att han inte deltog, kamma hem poängen genom att beskriva sig själv som den som hade en förnuftig syn på EU.


Om UI-bloggen

Arkiv