Fortsatt kollisionskurs mellan Vita huset och Pentagon?


Av: Mikael Blomdahl

2015-02-26 | Ashton Carter utsågs till ny försvarsminister i USA vid en kritisk tidpunkt. Stora utmaningar blir att formulera en effektiv strategi gentemot Islamiska staten (IS), att möta ett revanschistiskt Ryssland och att ha en större närvaro i Afghanistan än planerat. Och även att hantera Obamas innersta krets.


Kremls svåra balansgång


Av: Mattias Hult

2015-02-25 | Expansionistisk eurasianism och isolationistisk nationalism är två krafter som påverkar det ryska samhället och som analyserades vid ett seminarium på UI den 12:e februari av Mark Bassin, professor vid Södertörns högskola, och Ivan Torbakov, forskare vid Uppsala universitets centrum för Rysslandsstudier (UCRS).


EU:s utrikespolitiska utmaningar


Av: Aras Lindh

2015-02-20 | Det försämrade säkerhetsläget i EU:s närområde ställer stora krav på den nytillträdda EU-kommissionen och utrikesrepresentanten Federica Mogherini. Vid ett seminarium på Utrikespolitiska institutet diskuterades vilka verktyg som EU har till förfogande för att möta dessa utmaningar.


Hinder på vägen mot fred och demokrati i Burma


Av: Pia Daleke

2015-02-12 | Det var en ganska dyster bild av händelseutvecklingen i Burma som framträdde när experter på landet träffades på Utrikespolitiska institutet (UI) nyligen. Det är osäkert om det planerade valet kommer att hållas i år, och fredsprocessen mellan regeringen och de etniska gerillagrupperna har i princip avstannat – åtminstone för tillfället.


Grekland går en oviss framtid till mötes


Av: Hanna Holmäng

2015-02-10 | Nu när segeryran har lagt sig väntar stora utmaningar för Greklands nytillträdda koalitionsregering. Premiärminister Alexis Tsipras, företrädare för vänsterpartiet Syriza som blev det största partiet med 36,3 procent av rösterna, har under sin valkampanj utlovat en drägligare tillvaro för de miljontals greker som drabbats hårt av de senaste årens ekonomiska nedskärningar. För ett land vars statsskuld motsvarar 176 procent av BNP (320 miljarder euro) ter sig löften om höjda pensioner och minimilöner samt generösa välfärdssatsningar svåra att infria


Demokratisering på dekis i Burma


Av: Joakim Kreutz

2015-02-06 | Den 12 februari är det 68 år sedan ledare från olika etniska grupper i dåvarande brittiska Burma ingick en kompromiss om maktfördelning som gjorde landets självständighet möjlig. Efter 50 år av militärstyre behöver landet en nystart, och det var tänkt att en nationell vapenvila skulle inledas den 12 februari i år för att avsluta landets inbördeskrig. Så kommer inte ske och Burma står nu inför ett år som kommer bli avgörande för huruvida landet ska lyckas bli en demokrati.


”Stödet för Putin inte varaktigt”


Av: Johan Engvall

2015-01-28 | Kriget i Ukraina kan urholka stödet för Putin på sikt och hans försök till imperiebygge är ett dödfött företag. Den bedömningen gjorde den välkända Rysslandsexperten Lilija Sjevtsova inför en fullsatt Sverigesal på UI den 22 januari. Sjevtsova förklarade hur Rysslands alltmer aggressiva utrikespolitiska beteende är nära kopplat till inhemska realititeter och Rysslands syn på sig och omvärlden.


Kurder vill ha ökat svenskt stöd


Av: Disa Kammars Larsson

2015-01-27 | Utrikesminister Margot Wallström tillkännagav på Folk och Försvars konferens i Sälen att Sverige tänker ge militärt bistånd till kurdiska peshmergastyrkor i norra Irak. Påpassligt nog besökte de irakiska kurdernas representant för utrikesrelationer Sverige i samma veva och tackade för stödet.


Om UI-bloggen

Arkiv