Unga offras i jobbjakten


Av: Kristina Henschen

2014-12-17 | Bristen på jobb driver unga i Nepal att lämna landet. Men många kommer tillbaka i likkistor. Kristina Henschen skriver från Katmandu där migration handlar om överlevnad – på kort sikt.


EU:s utrikespolitik och de mänskliga rättigheterna


Av: Joakim Kreutz

2014-12-17 | Det brukar påstås att EU i sin utrikespolitik bryr sig mer om kampen för mänskliga rättigheter och demokrati än traditionell maktkamp. Men stämmer verkligen detta? Trots att frågan har debatterats i årtionden finns det väldigt få studier som har tittat på EU:s agerande istället för vad EU säger sig förespråka


En marsch från barnarbete till utbildning


Av: Pia Daleke

2014-12-15 | Det är fullt möjligt att utrota barnarbete under min egen livstid. Men för det krävs att en rad krafter samverkar. Och vi måste globalisera medlidandet. Orden kommer från den 60-åriga fredspristagaren Kailash Satyarthi, som med stort personligt risktagande handgripligen kämpat mot förtryck av barn i tre decennier.


En förlorad generation?


Av: Lena Karlsson

2014-12-10 | Nästan en fjärdedel av världens unga har varken jobb eller går någon utbildning. I spåren syns nu politisk instabilitet och svagare ekonomi i många länder. I Storbritannien brottas familjer med ärvd arbetslöshet som hållit i sig över generationer. Går arbetslöshet i arv? Finns det brittiska hushåll där ingen har arbetat på flera generationer och där unga får lära sig att leva på bidrag, eller är det en myt för att makthavarna ska kunna motivera nedskärningar i välfärdsystemet?


Expert: ”Centralafrikansk konflikt inte religiös”


Av: Erica Lundholm

2014-12-08 | Konflikten i Centralafrikanska republiken (CAR), beskrivs ofta i internationella medier som religiös. Men Gabriella Ingerstad, säkerhetspolitisk analytiker vid FOI, menar att den skildringen är missvisande.


Konservativ motvind för Libyens kvinnor


Av: Erica Lundholm

2014-12-04 | Kvinnorna var starka pådrivare under det uppror i Libyen, som ledde till diktatorn Muammar Gaddafis fall efter 42 år vid makten. Men trots det hålls kvinnorna idag, tre år senare, i stor utsträckning utanför det politiska finrummet.


Islamiska staten och folkrätten


Av: Aras Lindh

2014-12-03 | Hur kan man förstå och förklara Islamiska statens (IS) framfart, och vilka verktyg har folkrätten till hands för att hantera den? Dessa och andra frågor diskuterades vid ett seminarium på Utrikespolitiska institutet som arrangerades i samarbete med Raul Wallenberg-institutet för mänskliga rättigheter och humanitär rätt.


Guardians kamp för pressfriheten


Av: Martina Johannesson

2014-12-03 | – ”Ni utsätter britter för livsfara.” The Guardian kritiserades hårt från såväl regering och säkerhetstjänst som andra medier i samband med publiceringen av Snowden- avslöjandena. Det starka stödet från medier i omvärlden betydde mycket för att tidningen kunde stå emot trycket, berättar chefredaktören Alan Rusbridger, som tillsammans med Snowden fick ett av årets Right Livelihoodpris.


Om UI-bloggen

Arkiv