Vad ska Sverige göra i säkerhetsrådet?


Av: Kjell Goldmann

2016-02-01 | Regeringen verkar intensivt för att Sverige ska väljas in som ny tillfällig medlem i säkerhetsrådet. Men hur viktigt är det egentligen för Sverige att få en sådan plats? Kan Sverige göra mer för fred och säkerhet i världen än något av de andra länderna som söker inträde? Och vad skulle en rådsplats innebära för den svenska rollen som en kritisk röst?


Obamas sista år och presidentvalet


Av: Mikael Blomdahl

2016-01-19 | Om ett år är Barack Obamas tid som president över men han har signalerat att han inte alls avser att vara overksam under sitt sista år i Vita huset. President Obamas tid som sk ”lame duck” är inte heller enbart förknippad med ökad maktlöshet eftersom han inte behöver göra sig populär och i högre utsträckning kan följa ideologi än politiskt spel för att säkra sitt eftermäle. Obamas sista årliga tal till nationen bör även ses som betydelsefullt för den fortsatta primär- och presidentvalskampanjen.


Ny giv i spansk politik


Av: Niklas Bremberg

2015-12-22 | Spanien gick till val i söndags och två helt nya partier – Podemos (vänster) och Ciudadanos (mitten-höger) – tog sig med besked in i det spanska parlamentet. Landets politiska landskap har därmed förändrats på ett uppseendeväckande sätt.


Taiwans val i skuggan av Kina


Av: Martina Johannesson

2015-12-22 | Mycket pekar mot en seger för oppositionspartiet DPP och dess ledare Tsai Ing-wen när Taiwan går till val i januari. Missnöjet har ökat bland många taiwaneser med regeringspartiet Kuomintangs styre och president Ma Ying-jeou anklagas för att ha sålt ut Taiwan till Kina. Men ett maktskifte kan innebära att relationerna mellan Taipei och Peking åter kyls ned, vilket kan spä på spänningarna i regionen.


EU och flyktingkrisen


Av: Mark Rhinard och Niklas Ylander

2015-12-09 | 2015 blev ett år där EU hamnade i ett nytt läge. Flyktingkrisen i Europa hamnade överst på den politiska dagordningen. Samtidigt blev det uppenbart hur svårt medlemsländerna hade att komma överens om vad som skulle göras.


De nationella parlamenten – vägen framåt för EU:s legitimitet?


Av: Niklas Ylander

2015-12-09 | Det har under de senaste åren diskuterats mycket hur man ska hantera EU:s så kallade demokratiska underskott. En central fråga är hur befolkningen ska engageras mer i det som EU beslutar. Stödet för unionen har nämligen, sedan början av 1990-talet, sjunkit bland medborgarna. Det har gjort att de nationella parlamenten har hamnat på agendan som en möjlig väg att öka EU:s demokratiska legitimitet.


Prövad diplomat ser ljus i Syrien


Av: Per Jönsson

2015-11-27 | Nu sitter för första gången sedan Syrienkriget inleddes alla berörda parter vid samma förhandlingsbord med åtminstone delvis samma ståndpunkter. Det förklarade en påtagligt hoppfull Staffan de Mistura, FN:s särskilda sändebud för Syrienkonflikten när han den 27 november gästade Stockholm och Utrikespolitiska institutet för att berätta om fredsansträngningarna.


Turkiet vid vägskälet – vad står på tur?


Av: Aras Lindh

2015-11-25 | Efter nyvalet i november står Turkiet inför större utmaningar än på länge. Efter en lång valrörelse är det nu dags att börja infria vallöftena. Med politisk turbulens på hemmaplan, Syrienkriget nästdörrs och flyktingkris i EU har Turkiet en viktig roll att spela. Mycket står på spel, men vilka intressen styr?


Om UI-bloggen

Arkiv