Prövad diplomat ser ljus i Syrien


Av: Per Jönsson

2015-11-27 | Nu sitter för första gången sedan Syrienkriget inleddes alla berörda parter vid samma förhandlingsbord med åtminstone delvis samma ståndpunkter. Det förklarade en påtagligt hoppfull Staffan de Mistura, FN:s särskilda sändebud för Syrienkonflikten när han den 27 november gästade Stockholm och Utrikespolitiska institutet för att berätta om fredsansträngningarna.


Turkiet vid vägskälet – vad står på tur?


Av: Aras Lindh

2015-11-25 | Efter nyvalet i november står Turkiet inför större utmaningar än på länge. Efter en lång valrörelse är det nu dags att börja infria vallöftena. Med politisk turbulens på hemmaplan, Syrienkriget nästdörrs och flyktingkris i EU har Turkiet en viktig roll att spela. Mycket står på spel, men vilka intressen styr?


Kraftsamling krävs mot vad som kan ha varit samarbete IS-al-Qaida


Av: Ylva Lindahl

2015-11-14 | Terrordådet i Frankrike på fredagskvällen får följder för EU, och även för aktörerna i Syrienkonflikten – den slutsatsen drar tre röster vid Utrikespolitiska institutet. UI:s direktör Mats Karlsson tror att en följd av attentatet blir en kraftsamling inom EU. Forskaren Björn Fägersten säger att ett resultat kan bli en uppslutning kring gemensamma värderingar – även om han också befarar ett mer slutet Europa. Redaktören Per Jönsson spår att Ryssland och Syriens president Bashar al-Assad vinner på det som skett – och han tror att dådet kan ha utförts av IS i samarbete med al-Qaida.


Oppositionen går mot seger i Burmas historiska val


Av: Sarah Schulman

2015-11-11 | Trots en del oegentligheter genomfördes valet i Burma (Myanmar) lugnt och var jämförelsevis fritt och rättvist, enligt internationella observatörer. Oppositionspartiet NLD och dess ledare Aung San Suu Kyi verkar ha vunnit en jordskredsseger medan regerande USDP och president Thein Sein lidit stora förluster.


Storstäderna visar vägen i klimatfrågan


Av: Gunilla Reischl

2015-11-10 | Stor uppmärksamhet riktas nu mot klimatmötet i Paris. Men samtidigt pågår en rad viktiga arbeten för att hindra fortsatta klimatförändringar även på andra håll, bland annat har en rad storstäder slutit sig samman för att på frivillig väg minska sina utsläpp av växthusgaser.


Positiva signaler inför klimatmötet i Paris


Av: Gunilla Reischl

2015-11-09 | När klimatmötet i Paris inleds i slutet av november har det gått sex år sedan världens länder senast försökte komma fram till ett klimatavtal. Då krockade högt ställda förväntningar med politiska realiteter och den så kallade Köpenhamnsöverenskommelsen blev ett urvattnat dokument som inte innehöll några siffror om hur stora utsläppsminskningar länderna måste göra. Även om förutsättningarna för att parterna ska komma överens är bättre idag, så kvarstår gamla konflikter som kan stjälpa förhandlingarna över ända.


Svensk rymdstrategi – siktar den mot stjärnorna?


Av: Johan Eriksson

2015-10-30 | Just nu är rymden hetare än på länge, också i rymdlandet Sverige: för några veckor sedan besökte en stor delegation astronauter från hela världen Sverige för att diskutera aktuella utmaningar och möjligheter för fortsatta bemannade rymdfärder, bland annat planerna på att skicka människor till Mars.


Högt spel av Putin i Syrien


Av: Lena Höglund

2015-10-15 | Att Putin valde att ingripa militärt i Syrien var ett resultat av den ryska inre dynamiken, samtidigt som väst och arabländerna berett marken för det ryska initiativet. Så beskrevs bakgrunden när Rysslandsforskaren Gudrun Persson och Mellanösternanalytikern Per Jönsson vid ett UI-seminarium analyserade Rysslands inträde i kriget.


Om UI-bloggen

Arkiv